Izabrana druga generacija StarTech zvezda – milion dolara podrške za 28 inovativnih ideja

Devet domaćih startapova, devet timova i još 10 malih i srednjih preduzeća ponudili su najinovativnije ideje na drugom godišnjem konkursu StarTech programa i zasluženo osvojili bespovratna sredstva od milion dolara. Novac će im pomoći da u narednih godinu i po dana razviju svoje proizvode i osvoje domaće i inostrano tržište. 

U konkurenciji 197 prijavljenih projekata, istakle su se mnoge interesantne ideje, između ostalog za razvoj samoodrživih ekoloških kuća, antikarijes gela, gela za gašenje požara, koša koji vraća lopte posle šuta, pametne četkice za zube pasa i pametne kućice za ljubimce, blokova za izgradnju kuća sa gotovo nultom potrošnjom toplotne energije, uzgajanje pčela u sopstvenom domu ili pametnih kanti za odlaganje ambalaže.

Čekove su im na svečanoj ceremoniji uručili ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, direktor korporativnih poslova kompanije Phillip Morris za jugoistočnu Evropu Ivan Miletić i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

- Vlada Republike Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, je još 2017. godine postavila digitalizaciju za prioritet. U novim tehnologijama videli smo razvojnu šansu, koju ne smemo propustiti kao država i tokom proteklih 5 godina investirali smo u razvoj infrastrukture, data centre, razvoj mnogobrojnih servisa, sistema, superkompjuter. Radili smo i na unapređenju pravnih okvira, na podsticaju privrede,  jer verujemo da će nam znanje i kreativnost, ako im pružimo adekvatne uslove za rast i razvoj omogućiti da se u ovom digitalnom dobu još brže razvijemo - istakao je ministar Jovanović. 

Jovanović je još jednom čestitao svim dobitnicima grantova i istakao važnost StartTech programa za startap ekosistem u Srbiji. StarTech program vredan pet miliona dolara pokrenut je krajem 2020. u cilju podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća. Deo je trogodišnjeg projekta kompanije Philip Morris za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji, koji sprovodi NALED zajedno sa Vladom Srbije.

- StarTech ideja koja se realizuje drugu godinu zaredom predstavlja značajnu podršku, ne samo postojećim startap kompanijama, već i ohrabrenje istraživačima da otvore ovakav vid kompanija i krenu putem preduzetništva. Mislim da se na ovaj način pokazuje koliko je bitna podrška kako države sa jedne strane tako i civilnog i privatnog sektora ako želimo da pojačamo i inovacioni ekosistem, ali i tehnološki razvoj čitavog društva – izjavila je ministarka Begović.

Brojni projekti odabranih grantista okrenuti su dobrobiti ljudi, kao što su aplikacija sa avatarom koji video sadržaje pretvara u znakovni jezik za gluvoneme, uređaj koji pomaže paralizovanim osobama da povrate izgubljene funkcije, platforma za telemedicinske onlajn konsultacije s lekarima i psiholozima ili aplikacija za fitnes treninge u domu koja putem softvera i hardvera prati vitalne parametre i sugeriše način vežbanja. 

- Novac i ideja nekad nisu dovoljni ako nemate podršku države. Podsticajna regulativa ohrabriće i olakšati da neka inovativna zamisao dobije upotrebnu vrednost i svoje mesto u društvu. StarTech je prepoznat kao projekat koji jača saradnju nauke, privrede i države, a uz to unapređuje i pristup finansiranju. Ponosan sam na rezultate, ali i zamajac koji je dao temi inovacija u društvu. Transformaciju koju je Vlada zacrtala treba da podržimo svi, jer je i dinamika kojom dolazimo do naprednijeg društva veoma važna – istakao je Ivan Miletić.

Visina podrške koju su dobili grantisti kreće se od 22.500 do 65.000 dolara, a pored toga moći će da koriste i vaučerski program za ekspertsku pomoć u oblastima zaštite intelektualne svojine, marketinga i izlaska na strano tržište. Pored direktne finansijske podrške inovatorima, StarTech program fokusiran je i na unapređenje inovacionog ekosistema u kojem posluju i razvijaju svoje projekte. 

- Toliko dobrih ideja obavezuju nas da uspeh grantista bude i naš posao. Zato u okviru StarTech-a punom parom radimo na tome da im obezbedimo uslove poslovanja po najvišim standardima. Iz StarTech kuhinje uskoro će izaći drugo izdanje Sive knjige inovacija koja definiše procedure i propise koje je potrebno unaprediti. Novoj Vladi upućujemo i dve inicijative za unapređenje položaja preduzetnika paušalaca koje treba usvojiti do kraja godine, za produženje ograničenja maksimalnog povećanja poreza i promenu modela oporezivanja paušalaca koji rade na internetu – istakla je Violeta Jovanović.

Učesnici događaja imali su priliku da se u Experience zoni upoznaju sa proizvodima proisteklim iz podrške dobijene na prošlogodišnjem konkursu, od kojih su neki već u prodaji. Prvi mobilni CT skener čiji je razvoj finansiran kroz StarTech stigao je na tržište Amerike. Za njim će vrlo brzo i inovativni preparat protiv heliko bakterije koji je dobio dozvolu institucija SAD. Kreiran je i prvi softver za otkrivanje falsifikata brendiranih proizvoda u onlajn prodaji, kao i regruter baziran na veštačkoj inteligenciji koji će na sebe preuzeti veliki deo poslova HR službi oko izbora kandidata za posao. Izrađen je prototip višesenzorskog postrehabilitacionog uređaja na bazi video igara, a u fazi testiranja je i inovativni probiotik za dijabetes.

StarTech program jedinstven je u Srbiji jer podršku razvoju inovacija umesto državnih fondova pruža jedna privatna kompanija, a sa skupa je upućen poziv i drugim društveno-odgovornim firmama da na ovaj način podrže razvoj inovativnog preduzetništva u Srbiji.  Kandidati koji se nisu našli među grantistima i svi ostali preduzetnici sa inovativnim idejama dobiće priliku već na proleće 2023. da se prijave na treći godišnji konkurs. Informacije o uslovima učešća dostupne su na www.startech.org.rs.        

Dobitnici grantova

Najviše grantova, ukupno 18, dodeljeno je u Lotu 1 namenjenom podršci početnicima u poslovanju da razviju inovativnu ideju u prototip proizvoda. Dobitnici grantova su ARTIFIT, BioCombat, Bright Signal, City&Me, DeepNetts, DokTok, EndrofitTim, LOGERA, MOONSHAIN, Nais Robotics, nZebrikTim, RedTech, Sanbioty, SAVEMA, Smart City Technologies, SMARTSY, TillBox, VALUATOR.  

U Lotu 2 namenjenom podršci izlasku inovativnog proizvoda na tržište dodeljeno je sedam grantova, a dobitnici su GoldenBee, Solagro Smart Recycling, Vis Health, ALFANUM, Laviefarm, 3F – Fit Fabricando Faber i EM Analytics Solution.  

Tri granta dodeljena su u Lotu 3, prvenstveno namenjenom izlasku na inostrano tržište. Dobitnici su preduzeća Coming, Syncit Group i Softech Solutions.

Ove godine priliku da izabere svog favorita imala je i publika koja je najviše glasova dala timu Logera za razvoj ekološki održivih mikro objekata za stanovanje i turizam.


Povezani Sadržaji

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE