Kalkulator za novo paušalno oporezivanje

Svi preduzetnici u režimu paušalnog oporezivanja ili početnici koji tek planiraju da započnu svoj biznis moći će da na portalu www.jpd.rs izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred. Ilustrativni kalkulator razvio je NALED, u saradnji sa Poreskom upravom u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Kalkulator, kreiran prema budućoj formuli za utvrđivanje visine poreza i doprinosa, biće predstavljen na četiri okrugla stola u Novom Sadu (15. novembar), Beogradu (18. novembar), Nišu (28. novembar) i Kragujevcu (3. decembar). Za 117.000 paušalaca u Srbiji, promena donosi automatizaciju procedura, smanjenje birokratije i veću predvidljivost u pogledu utvrđivanja poreske obaveze.

“Početnici u poslovanju moći će elektronskim putem da saznaju da li imaju pravo da posluju kao paušalci i da, kao i postojeći preduzetnici, unapred izračunaju visinu poreza. Takođe, umesto akontacionog i konačnog poreskog rešenja koje je često kasnilo i duže od šest meseci, u poresko sanduče elektronski će im stizati jedinstveno poresko rešenje za godinu unapred“, izjavila je Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u.

Inicijativa za reformu paušalnog oporezivanja pokrenuta je u septembru prošle godine kada je NALED zajedno sa Udruženjem za razvoj preduzetništva iz Niša, lansirao kampanju “Mesec paušalaca” u okviru JPD projekta. Tokom kampanje prikupljene su ideje i predlozi svih zainteresovanih strana, sprovedena analiza postojećeg sistema i pripremljen koncept reforme s kojim se otišlo pred resorne institucije.

Nacrt uredbe, čije se usvajanje očekuje u decembru, a stupanje na snagu u januaru 2020, predviđa niz pogodnosti za mnoge paušalce. U naredne tri godine poreske obaveze neće moći da im budu povećane više od 10% godišnje, a brojnim preduzetnicima biće smanjene 30% i više zbog nove formule za obračun poreza, koja predviđa objektivno i lako proverljive kriterijume za utvrđivanje visine u odnosu na postojeći model.

Predviđen je i niz podsticaja, kao što su smanjenje poreske osnovice tokom prve tri godine poslovanja, kao i osnovice za preduzetnike mlađe od 30 i starije od 55 godina, za porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest. Važna novina je i to što će automehaničari i računovođe ubuduće moći da posluju kao paušalci.

Kalkulator za novo paušalno oporezivanje
Kalkulator za novo paušalno oporezivanje
Kalkulator za novo paušalno oporezivanje

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE