Kalkulator za novo paušalno oporezivanje

Svi preduzetnici u režimu paušalnog oporezivanja ili početnici koji tek planiraju da započnu svoj biznis moći će da na portalu www.jpd.rs izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred. Ilustrativni kalkulator razvio je NALED, u saradnji sa Poreskom upravom u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Kalkulator, kreiran prema budućoj formuli za utvrđivanje visine poreza i doprinosa, biće predstavljen na četiri okrugla stola u Novom Sadu (15. novembar), Beogradu (18. novembar), Nišu (28. novembar) i Kragujevcu (3. decembar). Za 117.000 paušalaca u Srbiji, promena donosi automatizaciju procedura, smanjenje birokratije i veću predvidljivost u pogledu utvrđivanja poreske obaveze.

“Početnici u poslovanju moći će elektronskim putem da saznaju da li imaju pravo da posluju kao paušalci i da, kao i postojeći preduzetnici, unapred izračunaju visinu poreza. Takođe, umesto akontacionog i konačnog poreskog rešenja koje je često kasnilo i duže od šest meseci, u poresko sanduče elektronski će im stizati jedinstveno poresko rešenje za godinu unapred“, izjavila je Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u.

Inicijativa za reformu paušalnog oporezivanja pokrenuta je u septembru prošle godine kada je NALED zajedno sa Udruženjem za razvoj preduzetništva iz Niša, lansirao kampanju “Mesec paušalaca” u okviru JPD projekta. Tokom kampanje prikupljene su ideje i predlozi svih zainteresovanih strana, sprovedena analiza postojećeg sistema i pripremljen koncept reforme s kojim se otišlo pred resorne institucije.

Nacrt uredbe, čije se usvajanje očekuje u decembru, a stupanje na snagu u januaru 2020, predviđa niz pogodnosti za mnoge paušalce. U naredne tri godine poreske obaveze neće moći da im budu povećane više od 10% godišnje, a brojnim preduzetnicima biće smanjene 30% i više zbog nove formule za obračun poreza, koja predviđa objektivno i lako proverljive kriterijume za utvrđivanje visine u odnosu na postojeći model.

Predviđen je i niz podsticaja, kao što su smanjenje poreske osnovice tokom prve tri godine poslovanja, kao i osnovice za preduzetnike mlađe od 30 i starije od 55 godina, za porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest. Važna novina je i to što će automehaničari i računovođe ubuduće moći da posluju kao paušalci.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE