Novi Pazar i Tutin u procesu unapređenja primarne selekcije otpada

U okviru projekta “BEST Waste Management Cooperation”, održan je sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava Novi Pazar i Tutin, na temu zajedničke misije i započete inicijative da se poboljša primarna selekcija otpada, u ovim opštinama.

Cilj sastanaka bio je da se detaljno razmotre potrebe i izazovi sa kojima se opštine suočavaju u procesu upravljanja otpadom, nakon što su lokalne samouprave završile sa prikupljanjem informacija na terenu, kako bi spremne dočekale narednu fazu projekta.

Novi Pazar dobiće i donaciju u vidu 1.500 kanti za otpad zapremine od 120 litara, kako bi se podstakla selekcija otpada u domaćinstvima kroz sistem dve kante - jedna za mešoviti otpad, a druga za otpad koji može da se reciklira - plastika, aluminijum, staklo i papir.

Cilj je da do 2025. novi sistem obuhvati 1.000 domaćinstava i deset poslovnih centara, a da se procenat prikupljanja unapredi za 20% u Novom Pazaru, gde se trenutno pravilno tretira samo 1,6% ukupnog reciklabilnog otpada. 

Projekat se, uz podršku Evropske unije, sprovodi u partnerstvu sa Centrom za ekotoksikološka ispitivanja, opštinom Mojkovac i JKP „Gradska čistoća“ Novi Pazar, a na unapređenju sistema radiće se i u opštinama Kolašin, Bijelo Polje i Tutin. Sve lokalne samouprave dobiće stručnu podršku u razvijanju planova upravljanja otpadom koje su u obavezi da imaju, mapa puta za cirkularnu ekonomiju i akcionih mera za javno-komunalna preduzeća. Fokus će biti i na kampanjama podizanja svesti među građanima o pravilnom razdvajanju otpada u domaćinstvima.


Povezani Sadržaji

Vesti

Novi Pazar i Mojkovac dobijaju 2.000 kanti za razdvajanje otpada

07.08.2023

Novi Pazar i Mojkovac uskoro će dobiti dodatnih 2.000 kontejnera za razdvajanje...Pročitaj vest
Vesti

Srbija među prvima testirala inovativni sistem za prikupljanje ambalažnog otpada

16.11.2023

Dok se u Srbiji i dalje odlučuje o načinu unapređenja prikupljanja...Pročitaj vest
Kliping

[RTS1] Predstavnici NALED-a na sajmu zelene tehnologije u Italiji

08.11.2023

Rešenje za čistiju planetu i zaustavljanje globalnog zagrevanja je...Pročitaj više
Vesti

Šta za Srbiju znači početak primene ESG kriterijuma u EU od 2024.

31.10.2023

U javnosti je odjeknula vest krajem prošle godine da je Evropska unija...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE