Požarevac, Šabac i Ćuprija dobitnici BFC SEE certifikata

Mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi uručila je danas predstavnicima 17 gradova i opština iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije certifikate koji potvrđuju da je reč o lokalnim samoupravama po meri privrede. Za 39.000 preduzetnika i privrednih društava, kao i 900.000 građana koji u njima žive, to znači da mogu da računaju na usluge lokalne administracije po najvišim međunarodnim standardima.

Broj lokalnih samouprava iz regiona koje su dosad sticale certifikat popeo se na 54 dok su još 33 u procesu certifikacije. Analize su pokazale da su uslovi za poslovanje u tim sredinama 70% bolji nego u gradovima i opštinama koje nemaju ovaj pečat kvaliteta, a gotovo tri puta su uspešnije u privlačenju investicija.

Program certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) od 2012. sprovodi više od 20 institucija i organizacija iz Hrvatske, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije. Podršku programu dala je Vlada Nemačke putem GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga.

- BFC SEE program dokazao se ne samo kao dobar instrument za unapređenje usluga na lokalnom nivou već i kao odlična platforma za unapređenje regionalne saradnje kroz razmenu iskustava i dobrih reformskih praksi kao što su elektronske građevinske dozvole, pojednostavljena registracija sezonskih radnika, reforma katastra i druge – izjavio je ambasador Nemačke u Crnoj Gori Robert Veber na otvaranju ceremonije dodele certifikata u okviru „Konferencije o ekonomiji Montenegro 2019“ u Budvi.

Uspeh BFC SEE programa podstakao je pokretanje inicijative za njegovu institucionalizaciju kao Business Friendly Environment platforme u okviru koje bi vlade zemalja regiona zajedno radile na regulatornoj standardizaciji, a sve u cilju boljeg pozicioniranja jugoistočne Evrope na globalnoj investicionoj mapi s obzirom na to da investitori ovaj region najčešće vide kao jedno tržište. Zato je cilj uključivanje novih zemalja u BFC SEE.

Kroz BFC SEE lokalne samouprave dobijaju jasne smernice kako da kreiraju dobro poslovno okruženje i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije. Među 10 univerzalnih kriterijuma koje je potrebno da ispune na putu do certifikata jesu strateško planiranje ekonomskog razvoja, predvidivost troškova poslovanja, planiranje razvoja infrastrukture i pouzdane komunalne usluge, podrška preduzetništvu, saradnja sa privatnim sektorom i dr. Certifikat važi tri godine i moguće ga je obnoviti.

Dobitnici BFC SEE certifikata

Među ovogodišnjim dobitnicima certifikata našli su se gradovi i opštine Banja Luka, Bijeljina, Maglaj, Zavidovići, Trebinje, Brod, Kakanj, Tešanj, Novi Grad, Žepče, Prnjavor, Bosanska Krupa i Bihać iz BIH, Požarevac, Šabac i Ćuprija iz Srbije, a prva lokalna samouprava iz Crne Gore koja je ispunila uslove za sticanje certifikata je Bijelo Polje. Šapcu je ovo drugi po redu certifikat kojim dokazuju da kontinuirano rade na unapređenju poslovnog ambijenta

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE