Prekogranična inicijativa RS-MK o mogućnostima ekonomskog osnaživanja po meri 5 opština u Srbiji i Severnoj Makedoniji

U cilju doprinosa ekonomskom osnaživanju te mogućnostima za zapošljavanje populacije iz ruralnih područja opština Lebane, Vlasotince i Surdulica u Srbiji, i Kumanovo i Staro Nagoričane u Severnoj Makedoniji, NALED - u partnerstvu sa Udruženjem žena „Ruža“ iz Lebana, Fondacijom za menadžment i industrijski razvoj „MIR“ iz Skoplja i Udruženjem za aktivizam, edukaciju, kulturu i umetnost Civilni centar „AktivUm“ iz Kumanova, sprovodi projekat „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“ (engl. Fit for the needs – Raise opportunities for underdeveloped areas).

Uz podršku Evropske Unije (IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija-Severna Makedonija), NALED i partneri će, u saradnji sa ključnim akterima sa obe strane granice (predstavnicima opština, poslovne zajednice, civilnog sektora te predstavnika populacije iz ruralnih područja), mapirati resurse i potencijale opština, identifikovati sektore koji imaju razvojni potencijal te domaćinstva i pojedince  iz ruralnih područja radi mapiranja njihovih potreba i potencijala za pripremu i/ili bolje pozicioniranje na tržištu (rada), po osnovu čega će se definisati: 

-    set finansijskih i nefinansijskih podsticajnih mera (samo) zapošljavanja iz lokalnog budžeta, te 
-    usmeriti resursi projekta (stručna, edukativno-mentorska-i studijska podrška), po meri odabranih pojedinaca iz ruralnih sredina (sa fokusom na žene i mlade).

NALED i partneri Ruža, Fondacija MIR i AktivUm, pokrenuli su konsultacije sa rukovodstvom i zaposlenima iz projektno relevantnih resornih jedinica 5 opština, te konsultacije sa ključnim akterima – predstavnicima turističkih organizacija, udruženja u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa i tradicije, poljoprivredne proizvodnje i prerade, tradicionalnog zanatstva i rukotvorina, seoskog/agro turizma. 

U periodu 29-30.juna i 01.jula, 2021 – predstavnici NALED-a i partnerske organizacije „Ruža“, održali su uvodne i inicijalne konsultacije sa predsednicima opština Surdulica (dr Aleksandra Popović), Vlasotince (Bratislav Petrović) i Lebane (Ivan Bogdanović) na kojima su razmotreni strateški pravci razvoja opština te sektori i lokalni proizvodi sa potencijlaom za (dalji) razvoj za koje je (potencijalno) neophodno definisati mere u vezi sa mogućnostima (samo) zapošljavanja. Detaljnije konsultacije su izvršene sa rukovodstvom i zaposlenima u resornim jedinicama  opština i konsultacije sa delom predstavnika ključnih aktera u vezi sa: mapiranjem resursa i potencijala opština, resursima i potencijalima načelno razmatranih sektora i lokalnih proizvoda, i potencijalnim ciljnim grupama iz ruralnih sredina. 

Paralelno, predstavnici partnerskih organizacija Fondacija MIR i AktivUM, održali su uvodne i inicijalne konsultacije sa gradonačelnikom Kumanova (Maksim Dimitrievski), te rukovodstvom sektora za evrointegracije i lokalno-ekonomski razvoj (29.jun, 2021), na kom su takođe razmatrani strateški pravci razvoja, potreba i potencijala opština.

Tokom leta, NALED i partneri će nastaviti sa procesom mapiranja i konsultacijama sa predstavnicima tri sektora (ključnim akterima) te predstavnicima domaćinstava i pojedinaca u potencijalno razvojnim sektorima, što će biti preduslov za narednu fazu aktivnosti definisanja podsticajnih mera te odabir i pružanje direktne podrške populaciji ruralnih sredina sa obe strane granice. 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE