Prvi okrugli sto u Selenči - Proizvodnja i plasman organskih proizvoda

U Selenči, 5. decembra održan je prvi od tri regionalna okrugla stola u okviru javne kampanje Mesec organske hrane, koju realizuju Agroklaster Srbije i NALED kako bi se pružila prilika proizvođačima, potrošačima i njihovim asocijacijama, predstavnicima relevantnih institucija i stručnoj javnosti da ponude rešenja za unapređenje uslova za proizvodnju i plasman organske hrane u Srbiji.

Skup je okupio predstavnike Agroklastera, Centra za organsku proizvodnju u Selenči, Republičkog sekretarijata za javne politike, NALED-a, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sertifikacionih kuća, kao i veliki broj proizvođača organskih proizvoda u Srbiji.

Ovom prilikom razgovaralo se o prednostima i slabostima položaja organskih proizvođača u Srbiji i razmotreni su predlozi i preporuke za unapređenje proizvodnje i plasmana organskih proizvoda.

Zaključeno je da organska proizvodnja godinama predstavlja neiskorišćeni potencijal i šansu za razvoj zbog niza administrativnih i sistemskih prepreka sa kojima se susreću proizvođači. Neki od problema tiču se plasmana organskih proizvoda višeg stepena prerade, neusaglašenosti rokova važenja dozvola i procedura, neusaglašenosti regulative sa evropskim propisima. Posebna tema bili su podsticaji za organsku proizvodnju za koje proizvođači kažu da su nedovoljno stimulativni.

Cilj okruglog stola u Selenči, i narednih koji će biti organizovani u Užicu 12.12. i Valjevu 17.12. u okviru kampanje je da se kroz dijalog javnog i privatnog sektora zajedno dođe do najboljih rešenja.

 „Mesec organske hrane“ deo je četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Tokom javne kampanje, svi zainteresovani mogu da dostave predloge i uključe se u dijalog putem sajta www.jpd.rs.

Prvi okrugli sto u Selenči - Proizvodnja i plasman organskih proizvoda
Prvi okrugli sto u Selenči - Proizvodnja i plasman organskih proizvoda
Prvi okrugli sto u Selenči - Proizvodnja i plasman organskih proizvoda

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE