POS karavan kreće iz Novog Sada – šansa za male biznise da besplatno uvedu bezgotovinska plaćanja

U okviru POS karavana, više od 1000 preduzetnika iz Novog Sada imaće priliku da dobije  neophodne informacije o prednostima uvođenja bezgotovinskog plaćanja i mogućnosti da se prijave za subvencije za besplatnu instalaciju i korišćenje POS terminala u trajanju do godinu dana, uz sniženu trgovačku naknadu od 0,99% za sva plaćanja Mastercard i Visa platnim karticama.

Za trgovce je naročito važno da nemaju nikakve dodatne fiksne troškove niti obaveze – nakon isteka trajanja subvencije mogu da odustanu ili da nastave da koriste POS po uslovima koje su unapred dogovorili s izabranom bankom. Subvencije su obezbeđene kroz POS program Nacionalne inicijative za bezgotovinska plaćanja - Bolji način. Projekat podržava razvoj svih vrsta bezgotovinskih plaćanja, od instant plaćanja, kartica, preko mobilnog novčanika i drugih plaćanja nove generacije.

U prvih godinu dana trajanja Programa, za besplatne POS terminale i subvencionisanu trgovačku naknadu, prijavilo se više od 3.000 malih biznisa, među kojima je 700 iz Vojvodine. Najveće interesovanje za POS program pokazali su trgovci i ugostitelji, a prosečni prometi koje ostvaruju preko POS-a su 100.000 dinara mesečno. Prema istraživanju koje je sproveo Ipsos glavni motiv više od 60% privrednika da uvedu bezgotovinsko plaćanje bila je želja da ne odbijaju kupce koji žele da plate na taj način. Na drugom mestu je potreba da olakšaju svoje poslovanje (ne vraća se kusur, ne broji gotovina, ne uplaćuje pazar i sl), a na trećem da prošire tržište i na klijente koji mahom plaćaju karticama.

Uz elektronska plaćanja, privrednici mogu da izađu na nova tržišta i ponude proizvode i usluge značajno većem broju klijenata i van njihovog mesta poslovanja putem interneta. Pored smanjenja troškova upravljanja gotovinom povećava se i bezbednost usled smanjenja rizika od krađe.  Iz tih razloga, gotovo 90% trgovaca smatra da je uvođenje bezgotovinskih plaćanja pozitivno uticalo na njihovo poslovanje.

Prijave za POS program su otvorene za sve male biznise bez obzira na delatnost uz uslov da nisu u prethodnih 12 meseci prihvatali kartična plaćanja. Svi zainteresovani trgovci iz Novog Sada i okoline, mogu da se prijave za posetu POS karavana putem kontakt forme na sajtu www.boljinacin.rs kako bi dobili više informacija i podršku na terenu. Na ovom sajtu mogu direktno i da se prijave za subvenciju ili da to učine u partnerskim bankama – AIK, Banka Intesa, Erste, Halkbanka, NLB Komercijalna, OTP, ProCredit, Raiffeisen i UniCredit. Dobavljači POS terminala su Payten, Mellon i Unipos. Za POS program mogu se prijaviti i institucije koje žele da POS terminale postave na svoje šaltere.  

Inicijativa Bolji način je projekat usmeren na stvaranje boljih uslova za razvoj i podsticanje svih vidova bezgotovinskog plaćanja u privatnom i javnom sektoru. Pokrenuli su je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i kompanije Mastercard i Visa, a sprovodi se pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Republike Srbije.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Otvorene prijave za besplatan POS za male privrednike i institucije

15.03.2023

Smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni među registrovanom privredom sa...Pročitaj vest
Vesti

Više od 1.000 malih privrednika uvelo bezgotovinsko plaćanje kroz POS program

11.07.2023

Više od 1.000 malih privrednika prepoznalo je šansu za razvoj...Pročitaj vest
Vesti

Više od 1700 prijava za uvođenje bezgotovinskog plaćanja kroz POS program

03.10.2023

Za unapređenje poslovanja kroz uvođenje bezgotovinskog plaćanja ...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE