Startuje Mesec inovacija – ukažite na izazove i predložite rešenja

Da li je potrebna posebna regulativa da bi dronovi vršili isporuku hrane? Da li i kako roboti mogu preuzeti poslove u skladištima supermarketa? I šta država može da učini da za nekoliko godina imamo autonomna vozila u Srbiji? Iako naizgled futurističke, to su teme kojima se razvijene zemlje uveliko bave, a biće u fokusu danas lansirane kampanje Mesec inovacija.

Tokom kampanje, preduzetnici, istraživači, predstavnici akademske zajednice i svi zainteresovani za razvoj inovacionog ekosistema, mogu na sajtu Startech programa da nominuju nove inicijative, probleme na koje nailaze, kao i rešenja. Najbolji predlozi postaće deo prve Sive knjige inovativnog i visokotehnološkog preduzetništva koju priprema NALED i koju će u narednim mesecima predstaviti javnosti, institucijama i Savetu za podsticanje razvoja digitalne ekonomije.

Mesec inovacija je lansiran u Muzeju nauke i tehnike, na okruglom stolu o pristupu finansiranju kao ključnoj stepenici na putu od ideje do realizacije, bilo da novac dolazi od korporacija, iz banaka, od poslovnih anđela, preko crowdinvesting platformi ili iz sopstvenih izvora. 

Mesec inovacija deo je godišnje kampanje „Na korak do zvezda“, o značaju inovacija i inovativnih preduzeća, pokrenute u okviru Startech programa za digitalnu transformaciju privrede Srbije. StarTech, program kompanije Philip Morris International, podržan od Vlade Srbije, i koji sprovodi NALED, prvi je program podrške inovatorima koji u potpunosti finansira privatna kompanija.

- Suštinski je važno da razvijemo kulturu ulaganja u startap zajednicu. Da bismo rešili pristup finansijama kao jedan od osnovnih problema koji startapovi navode, moramo stvoriti podsticajno okruženje u kome će ulaganje u inovacije postati privlačna opcija.  PMI je kompanija koja želi aktivnom ulogom u svom okruženju da napravi vidljivi pomak, da doprinese stvaranju društva koje je zainteresovano za razvoj inovativnih rešenja, promociju i primenu nauke i bolji kvalitet života za sve nas – izjavila je Dragana Vujko, senior menadžerka korporativnih poslova u kompaniji PMI. 

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je istakla da su finansije često karika koja nedostaje. 

- Prema istraživanju NALED-a, devet od 10 preduzeća inovacije finansira sopstvenim sredstvima. Ono što nedostaje jeste više privatnih inicijativa i zato je od ključnog značaja da programa podrške kakvu nudi StarTech bude što više. Prošlog meseca na prvom godišnjem konkursu dodelili smo prvih milion dolara bespovratnih sredstava za 29 domaćih timova, mikro i malih preduzeća, a do kraja 2023. ta podrška će premašiti tri miliona dolara – rekla je Jovanović. 

Tokom Meseca inovacija biće održana još dva okrugla stola u Nišu i Novom Sadu koji se mogu pratiti i uživo na www.startech.org.rs. Susret u Nišu biće posvećen temi saradnje nauke i privrede, dok će u Novom Sadu biti predstavljena analiza o stanju inovacija u Srbiji.


Povezani Sadržaji

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE