Stižu zajednički turistički proizvodi Srbije i Bosne do kraja 2024.

Žene iz Loznice, Sremske Mitrovice, Inđije, Rume i Šida su u organizaciji NALED-a i Etno mreže posetile Tuzlu i Sarajevo kako bi se bolje upoznale sa domaćom radinosti karaketerističnom za ovaj kraj. Dvodnevna studijska poseta je organizovana u okviru projekta prekogranične saradnje ,,Zajedno za kulturni turizam“ koji je podržala Evropska unija.

Učesnice  su imale priliku da saznaju više o partnerskom udruženju Bosanske Rukotvorine – BH Crafts i njihovom načinu rada, ali i da se dogovore o daljim aktivnostima i organizaciji kolonija u Tuzli i Loznici. Kolonije predstavljaju višednevne događaje na kojima žene učesnice imaju priliku da unaprede svoja znanja i veštine, povežu se sa udruženjima sa druge strane granice i prikažu svoje radove svim zainteresovanim stranama uključujući predstavnike lokalnih samouprava, turističkih agencija, diplomatskim predstavnicima kao i različitim potencionalnim donatorima ovakvih aktivnosti.

Tokom posete je najavljeno da će do kraja godine biti napravljeni zajednički turistički proizvodi Srbije i Bosne i Hercegovine koji će do marta naredne godine biti predstavljeni na zajedničkoj izložbi. Zajednički proizvod će sadržati prekogranične motive, i na najbolji mogući način će oslikavati kako rezultatat saradnje ostvarene kroz ovaj projekat, tako i podsticaj za dalje razvijanje zajedničkog turističkog potencijala Srbije i BiH.

Za prvih godinu dana od pokretanja projekat je okupio više od 200 žena na svojim edukativnim programima, radionicama i infosesijama. One su tako dobile priliku da uz podršku stručnih saradnika osmisle nove proizvode, da ih predstave i promovišu u lokalnim turističkim organizacijama i umetničkim ateljeima, te da ih predstave na regionalnim zanatskim kolonijama i prekograničnoj izložbi, koje su deo projekta.

Podsetimo,  u pograničnom delu Srbije i Bosne i Hercegovine, na teritoriji 18 opština i gradova se od marta 2023. godine realizuje projekat ,,Zajedno za kulturni turizam“ u cilju socio-ekonomskog osnaživanja žena i plasmana rukotvorina kao turističkih proizvoda u pomenutim državama. Projekat sprovodi NALED u saradnji sa udruženjima Etno mreža i Bosanske rukotvorine, a sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020.

,,Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za unapređeni socio-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata“ nastoji da stare zanate i tehnike domaće radinosti otrgne od zaborava, da im vrati ekonomsku i kulturološku vrednost, i da zainteresuju mlađe generacije da učešćem na kreativnim radionicama doprinesu očuvanju kulturnog nasleđa.


Povezani Sadržaji

Vesti

Bosna i Srbija zajedno za kulturni turizam

16.05.2023

Izrada proizvoda tehnikama ručnog rada poput tkanja, pletenja, heklanja ili pustovanja predstavlja važan deo kulturne baštine...Pročitaj vest
Vesti

Inicijativa Vlade i Etno mreže obezbedila posao za stotine žena iz ruralnih krajeva

04.07.2022

Svečanom dodelom priznanja najistaknutijim pokroviteljima ...Pročitaj vest
Vesti

Više od 200 žena zajedno za kulturni turizam 

28.02.2024

U okviru projekta „Zajedno za kulturni turizam“ organizovane su radionice u Sremskoj Mitrovici, Šidu i Inđiji...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE