Ukinuti registracionu nalepnicu za automobile

Link ka WeTransfer-u za preuzimanje TV izjave: Aleksandar Blagojević, potpredsednik NALED-ovog Saveza za e-upravu

Registracionu nalepnicu za automobile, motore i traktore trebalo bi ukinuti jer nema veliku upotrebnu vrednost, a svake godine građanima i privredi nameće značajne troškove, predlog je NALED-ove Sive knjige 11, koja sadrži 100 preporuka privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva za pojednostavljenje administrativnih procedura.

Nalepnica koja se na automobilima lepi u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla jedan je od obaveznih elemenata registracije i potvrda da vozilo može da učestvuje u saobraćaju. Na njoj su ispisani registarski broj automobila, datum isteka registracije i oznaka registracionog područja odnosno podaci koji već postoje na registarskoj tablici, saobraćajnoj dozvoli i u evidenciji MUP-a.

- Za izdavanje nalepnice plaćaju se dve takse u ukupnom iznosu od 440 dinara, a kako se u Srbiji svake godine registruje najmanje 1,8 miliona motornih vozila, dolazimo do računice da građani i privreda godišnje izdvoje gotovo 800 miliona dinara za nešto što nema veliku upotrebnu vrednost osim da saobraćajac vizuelno proveri da li je automobil registrovan ili kao podsetnik vlasniku o datumu isteka registracije. Predložena izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnika o registraciji bi smanjila nepotrebne administrativne troškove, samim tim i cenu registracije i vreme sprovođenja procedure, što bi omogućilo značajne uštede – kaže Aleksandar Blagojević, potpredsednik NALED-ovog Saveza za e-upravu.

Dobro rešenje za informisanje vozača o približavanju roka za obnovu registracije bilo bi da ih sistem eUprave informiše mesec dana unapred putem e-maila ili SMS poruke i preko portala eUprava. To bi i za državne organe imalo praktičnu korist s obzirom na to da bi raspolagali ažurnim kontaktima građana (e-mail adresa i broj mobilnog telefona), a zadatak vlasnika motornih vozila bio bi da unesu kontakte na portalu ukoliko žele da dobiju obaveštenje.

Praksa sa registracionim nalepnicama u svetu je veoma raznovrsna, od toga da u nekim zemljama nikad nisu uvedene, do država gde je obavezno lepljenje na vetrobransko staklo ili tablicu automobila. Među zemljama koje su ih nakon uvođenja povukle iz upotrebe su recimo Holandija i Velika Britanija, tako da proveru registracije odnosno plaćanja poreza sada obavljaju elektronski. U većini zemalja regiona registracione nalepnice ne postoje.

Osim što predstavlja administrativni trošak, nalepnica u Srbiji može da dovede i do kazne ukoliko je nepravilno zalepljena. Za građane zakon propisuje sankciju od najmanje 10.000 dinara, za preduzetnike se kreće od 30.000 do 200.000 dinara, a za privredna društva od 50.000 do 600.000 dinara.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE