Već 46.500 obračuna paušalnog poreza na poreskom kalkulatoru

Link ka WeTransfer-u za preuzimanje video izjave bez brendinga: Milivoje Jovanović, član IO NALED-a

Indikativni kalkulator za obračun paušalnog poreza pušten je u rad na portalu www.jpd.rs pre mesec dana, a preduzetnici su već 46.500 puta računali koliki će im biti porez u naredne četiri godine.


U Beogradu je urađeno gotovo 15.000 obračuna, svaka dvanaesta kalkulacija obavljena je iz Novog Sada (3.817), a svaka osamnaesta iz Niša (2.476). Gledano prema delatnostima, programeri su se interesovali za visinu poreske obaveze oko 11.000 puta, slede ih konsultanti za poslovanje i IT (5.219), pravnici (2.646), računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi (2.224), inženjeri (1.691) i dizajneri (1.383).


Kalkulator je razvio NALED u saradnji sa Poreskom upravom u okviru četvorogodišnjeg projekta Javno-privatni dijalog za razvoj koji finansira USAID i deo je šire inicijative za automatizaciju procedura za paušalno oporezivanje, koju su pokrenuli NALED i Udruženje za razvoj preduzetništva iz Niša. Cilj je da se za preduzetnike paušalce omoguće efikasnije procedure, smanjenje birokratije i predvidivost poslovanja.


Osnova novog sistema biće softver i precizno definisani kriterijumi za izračunavanje poreza. Oni koji tek pokreću svoj biznis, moći će putem veb aplikacije da saznaju da li mogu da posluju u režimu paušalnog oporezivanja i da izračunaju poreze i doprinose za nekoliko godina unapred.
- Postojeći paušalci, njih 117.000, znali bi već u decembru visinu obaveza za narednu godinu i poresko rešenje bi dobijali elektronskim putem. Poreska uprava biće rasterećena izrade više od 350.000 rešenja godišnje što znači da bi poreske inspektore mogla da preusmeri sa administrativnih na terenske poslove, gde su i najpotrebniji -kaže Milivoje Jovanović, član Izvršnog odbora NALED-a i jedan od osnivača Udruženja za razvoj preduzetništva.


Prema Nacrtu uredbe o paušalnom oporezivanju, od 1. januara 2020. predviđeno je da obaveze paušalaca u naredne tri godine ne mogu da se povećaju više od 10% godišnje. Predviđen je i niz drugih podsticaja. Početnici u biznisu, mogu da očekuju nižu poresku osnovicu tokom prve tri godine poslovanja, kao i mlađi od 30 i stariji od 55 godina, porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest. Važna novina je i to što će automehaničari i računovođe ubuduće moći da posluju kao paušalci.

Projekat Javno-privatni dijalog za razvoj sprovode NALED i Republički sekretarijat za javne politike uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i ima za cilj povećanje poverenja i otvorenosti države za sugestije privrednika, preduzetnika i javnosti.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE