Zapošljavanje sezonskih radnika

Period sprovođenja projekta: 15.06.2017. - 15.06.2019.

U programu Vlade Republike Srbije za 2018. godinu, kao i u Akcionom planu za suzbijanje sive ekonomije, planirano je usvajanje Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima. Procenjeno je da u ovom trenutku, samo u poljoprivredi, preko 70.000 lica radi ilegalno, i da je potrebno uvesti pojednostavljeni sistem zapošljavanja kako bi ova lica bila prevedena u legalne privredne tokove.

Projekat pod nazivom "Increasing Employment Opportunities for Seasonal Workers" (Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika) treba da pruži podršku donošenju novog zakonskog okvira i njegovoj primeni, sa glavnim ciljem kreiranja fleksibilnog sistema za zapošljavanje sezonskih radnika i prateće podrške sistemu na lokalnom nivou. NALED sprovodi uvođenje elektronskog sistema za prijavu sezonskih radnika, a uz podršku Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga Nemačke agencije za međunarodni razvoj (GiZ). Osim ministarstava potpisnika Memoranduma o saradnji (Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka prava, Ministarstvo poljoprivede i Ministarstvo finansija), u realizaciju projekta su aktivno uključene i lokalne samouprave, u kojima su formirani servisni centri za podršku poslodavcima iz oblasti poljoprivrede.

Ključne aktivnosti projekta su:

1. Identifikacija sezonskih radnika i poslodavaca koji angažuju sezonske radnike

2. Donošenje novog zakonskog okvira

3. Razvijanje softvera za prijavu i odjavu sezonskih radnika

4. Organizovanje obuka za korišćenje sistema

5. Regionalna razmena iskustava


Povezani Sadržaji

Vesti

Angažovanje sezonaca preko aplikacije

04.04.2019

Prvi put u Srbiji omogućeno je radno angažovanje preko mobilne aplikacije i to je ujedno i prva potpuno operativna mobilna aplikacija za...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE