Zapošljavanje sezonskih radnika

Period sprovođenja projekta: 15.06.2017. - 15.06.2019.

U programu Vlade Republike Srbije za 2018. godinu, kao i u Akcionom planu za suzbijanje sive ekonomije, planirano je usvajanje Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima. Procenjeno je da u ovom trenutku, samo u poljoprivredi, preko 70.000 lica radi ilegalno, i da je potrebno uvesti pojednostavljeni sistem zapošljavanja kako bi ova lica bila prevedena u legalne privredne tokove.

Projekat pod nazivom "Increasing Employment Opportunities for Seasonal Workers" (Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika) treba da pruži podršku donošenju novog zakonskog okvira i njegovoj primeni, sa glavnim ciljem kreiranja fleksibilnog sistema za zapošljavanje sezonskih radnika i prateće podrške sistemu na lokalnom nivou. NALED sprovodi uvođenje elektronskog sistema za prijavu sezonskih radnika, a uz podršku Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga Nemačke agencije za međunarodni razvoj (GiZ). Osim ministarstava potpisnika Memoranduma o saradnji (Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka prava, Ministarstvo poljoprivede i Ministarstvo finansija), u realizaciju projekta su aktivno uključene i lokalne samouprave, u kojima su formirani servisni centri za podršku poslodavcima iz oblasti poljoprivrede.

Ključne aktivnosti projekta su:

1. Identifikacija sezonskih radnika i poslodavaca koji angažuju sezonske radnike

2. Donošenje novog zakonskog okvira

3. Razvijanje softvera za prijavu i odjavu sezonskih radnika

4. Organizovanje obuka za korišćenje sistema

5. Regionalna razmena iskustava

Zapošljavanje sezonskih radnika
Zapošljavanje sezonskih radnika
Zapošljavanje sezonskih radnika

Povezani Sadržaji

Vesti

Angažovanje sezonaca preko aplikacije

04.04.2019

Prvi put u Srbiji omogućeno je radno angažovanje preko mobilne aplikacije i to je ujedno i prva potpuno operativna mobilna aplikacija za...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE