Elektronske javne nabavke

Evropska komisija u izveštaju o napretku Srbije ocenjuje naš regulatorni okvir za javne nabavke kao prilično usaglašen sa pravilima EU, ali celokupan sistem opisuje kao posebno ranjiv na korupciju, uz opasku da u ovoj oblasti nije bilo napretka u prethodnih godinu dana.

U Srbiji je tokom 2018. zaključeno više od 125.000 ugovora o javnim nabavkama, ukupne vrednosti 404 milijardi dinara, a dva pokazatelja posebno dobro oslikavaju gde smo i zašto je važno da unapredimo sistem.

Učešće javnih nabavki u BDP-u naše zemlje u 2018. bilo je tek 8%, dok je prosek EU 14%. Zašto je to važno? Potrošnja države putem nabavki igra važnu ulogu u podsticanju ekonomskog rasta, razvoja privrede i na kraju standarda stanovništva.

Da bi nabavke bile uspešnije potrebno je obezbediti veću konkurenciju. Prosečan broj ponuda na tenderima u Srbiji je tek 2,5 po čemu smo iza BiH (2,54 ponude), daleko iza Slovenije (2,9) i Hrvatske (3,5), a da ne govorimo o proseku EU - 5,4.

Da bismo unapredili ove parametre, ojačali poverenje u sistem nabavki i od njega napravili novi motor razvoja, članovi NALED-a godinama unazad preporučuju uvođenje elektronskih nabavki. Drago nam je da država već radi na rešavanju ove ključne preporuke Sive knjige, ali bi bilo dobro da privreda i lokalne samouprave budu blagovremeno informisani o softverskom rešenju pre početka implementacije.

Prema našem predlogu, sistem e-nabavki u praksi bi podrazumevao obavezu objavljivanja svih postupaka na zvaničnom portalu, podnošenje ponuda isključivo elektronskim putem, javno objavljivanje po isteku roka za dostavljanje (uz zaštitu osetljivih informacija), objavu odluke o dodeli ugovora, kao i samog ugovora, objavljivanje informacija o komisiji i ocenama ponuda, a na kraju i ocene kvaliteta usluge ili proizvoda nakon završetka ugovora.

Otvaranje svih faza postupaka jedini je put do pune transparentnosti i do ostvarivanja ključnog cilja nabavki - obezbeđivanje najkvalitetnijih dobara i usluga za građane po najboljim cenama.

eric pdf.png

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE