Poreska uverenja na klik

Uverenje o plaćenom porezu jedan je od najtraženijih dokumenata u Srbiji. Poreski obveznici ih pribavljaju za više od 20 administrativnih poslova bilo da je reč o dobijanju kredita, upisu staža u PIO fond, učešću u javnoj nabavci, odlasku na porodiljsko odsustvo, dobijanju dečijeg dodatka, overi zdravstvene knjižice i dr.

Poreska uprava godišnje izradi više od 750.000 uverenja, na čemu je angažovan veliki broj zaposlenih, a za privredu je to trošak koji se meri sa više od dva miliona evra, što u vidu plaćenih taksi što kroz vreme potrošeno na šalterima.

Primer konfuzije koju je moglo da stvori pribavljanje uverenja najvidljivije je bilo kod procedure gašenja firme. U tim situacijama bilo je potrebno pribaviti potvrdu Poreske uprave i potvrdu lokalne poreske administracije. Кako je važenje dokumenta (5 dana) bilo kraće od roka za izdavanje (15 dana) dešavalo se da jedno uverenje istekne pre dobijanja drugog i da se nađete u začaranom krugu birokratije.

Zahtev za elektronskim izdavanjem poreskog uverenja jedna je od najdugovečnijih preporuka Sive knjige (iz 2009.) i Poreska uprava u martu ove godine uslišila je apele privrede. Uverenje je sada moguće dobiti na klik zbog čega već sada možemo da kažemo da je jedna od 10 prioritetnih preporuka 11. izdanja Sive knjige rešena. Međutim, zasad ćemo je voditi kao delimično rešenu, s obzirom na to da je zadržana naplata dve takse u ukupnom iznosu od 620 dinara.

NALED apeluje na ukidanje taksi jer najveći deo posla sada obavlja softver te je trošak usluge nesumnjivo niži, a u sledećem koraku potrebno je razmotriti mogućnost potpunog ukidanja uverenja s obzirom na to da je zakonska obaveza državnih organa da elektronskim putem razmenjuju podatke koje imaju u svom posedu.

Poreska uprava je zajedno s APR-om lider među institucijama u razvoju elektronskih servisa, koje najčešće kreiraju samostalno, i zato smo uvereni da će prihvatiti naše predloge, kao i da će obezbediti i elektronsko pribavljanje poreskih uverenja koje izdaju lokalne poreske administracije.

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE