Uspostaviti registar neporeskih nameta

Visoke takse i naknade koje država nameće privredi provlače se kroz sva izdanja Sive knjige, a zasluženu pažnju stručne javnosti i resornih institucija dobijaju tek kada su objedinjene pod terminom parafiskali. Prostor koji su mnogobrojni zakoni otvarali različitim organima i javnim preduzećima da uvode namete za potrebe sopstvenog finansiranja vrlo brzo je doprineo da se situacija otrgne kontroli.

Registri neporeskih nameta koje je izradio NALED još 2012. i 2014. pokazali su da ih je gotovo 400 od kojih je najveći broj parafiskalne prirode - što znači da se za njihovo plaćanje ne dobija protivusluga države ili vrednost te usluge nije srazmerna plaćenom iznosu. Najnoviji popisi evidentiraju i više od 1.000 taksa i naknada. Samo 20 najvećih neporeskih nameta privredi godišnje odnesu više od 70 milijardi dinara.

Iako je još 2013. NALED uspeo da pridobije Ministarstvo finansija da se krene u sistemsku reformu u ovoj oblasti, reforma traje i danas. Uprkos tome što se Srbija obavezala pred MMFom da donese zakon o naknadama za upotrebu javnih dobara i što se tokom 2017. krenulo u dobrom pravcu, taj propis i dalje je u fazi izrade i konsultacija, a kako prolazi vreme tako i u nacrtu raste broj i visina pojedinih taksa.

Privredi je neophodna predvidljivost u načinu uvođenja i obračuna visine taksa i naknada. Zbog toga je ključni predlog Sive knjige uspostavljanje elektronskog i javno dostupnog registra svih neporeskih nameta, pri čemu nijedna taksa ili naknada ne bi mogla da se naplati ako prethodno nije zavedena u Registru uz odobrenje Ministarstva finansija. Ovaj mehanizam uveo bi kontrolu i transparentnost u neporeske namete.

Iako su neki od najzvučnijih parafiskala u nadležnosti lokala, zbog čega su gradovi i opštine najčešće na udaru kritika, istina je da je 72 odsto taksa i naknada u resoru republičkog nivoa vlasti. Donošenje kvalitetnog zakona o naknadama i uspostavljanje registra najbolji je način da država pokaže da je spremna da pomogne privredi, koja u istraživanjima NALED-a parafiskale svrstava na treće mesto najvećih opterećenja poslovanja, iza poreza i doprinosa na zarade i sive ekonomije.