Mapirani gradovi i opštine u kojima je potrebna najveća pomoć privrede i volontera za najstarije

Nedelju dana nakon što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju korona (COVID-19) virusa u svetu je registrovano preko 205.000 obolelih i preko 8.000 preminulih (Izvor: Svetska zdravstvena organizacija, na dan 18. mart 2020). Vlade zemalja širom sveta uvode mere kako bi zaštitile zdravlje stanovništva i smanjile broj izgubljenih života.

Imajući u vidu propisane mere zabrane kretanja stanovništva starijih od 65 godina u urbanim područjima i starijim od 70 godina u ruralnim područjima, veoma je važno sagledati starosnu strukturu stanovništva u lokalnim samoupravama Srbije i identifikovati u kojim opštinama je neophodno angažovati veće kapacitete za pomoć našim najstarijim, kako bi se racionalno i targetirano koristili organičeni kapaciteti, a naročito lokalnih samouprava koje su po prirodi najbliže stanovništvu i od kojih se mnogo očekuje.

Decenijama unazad stope fertiliteta u Srbiji nisu dovoljne da obezbede prostu reprodukciju, a kao posledica između ostalog javlja se i starenje stanovništva. Sa udelom populacije starije od 65 godina od 21%, Srbija se nalazi među najstarijim populacijama u Evropi.

 grafikon1.png

Starosna piramida  u Srbiji, 2018, RZS

Najveći broj stanovnika starijih od 65 godina nalazi se u Gradu Beogradu (preko 330.000), Novom Sadu (preko 60.000) i Nišu (preko 50.000). Posebnu pažnju potrebno je usmeriti ka Novom Beogradu sa preko 45.000 starijih, ali i Voždovcu, Zemunu, Zvezdari, Paliluli i Čukarici sa preko 30.000 starijih.

tabela_1.PNG

Izvor podataka: Republički zavod za statistiku, kalkulacije NALED-a

U ovim gradovima potrebno je oformiti najveći broj volonterskih centara za pomoć starijima, ali i razmotriti druga rešenja – primera radi na koji način bi privreda (pre svega lokalni trgovinski lanci) mogla da pomognu u distribuciji.

Još jedno od mogućih rešenja je da se proširi Zakon o pojednostavljenom sezonskom zapošljavanju sezonskih radnika u poljoprivredi na kurirske poslove raznošenja namrinica, lekova i drugih potrepština, pri čemu bi za angažovanje kurira bili zaduženi upravnici zgrada u koordinaciji sa nadležnim institucijama.

Dodatno, važno je obratiti pažnju na lokalne samouprave u Zaječarskom, Pirotskom i Borskom okrugu gde na jednog stanovnika mlađeg od 15 godina dolazi 2.5, 2.17, odnosno 2.03 stanovnika starijih od 65 godina (prikazano na mapi).

Srbija COVID-19.png

Geografski prikaz: Procena broja stanovnika starijih od 65 g. na jednog mlađeg po okruzima u Srbiji, 2019.
Izvor: Republički zavod za statistiku, kalkulacije NALED-a

Dakle, u ovim okruzima potrebno je razmisliti i o međuopštinskoj ili međuokružnoj saradnji mladih na pomoći najstarijem stanovništvu imajući u vidu manji udeo mlađeg stanovništva.

Kao važan indikator potrebno je posmatrati u kojim lokalnim samoupravama je udeo jednočlanih ili staračkih domaćinstava najveći. Pored Beograda, Novog Sada i Niša izdvajaju se i sledeće lokalne samouprave: Subotica, Kragujevac i Zrenjanin sa preko 10.000 jednočlanih domaćinstava.

Takođe, iako se ne izdvajaju po apsolutnom broju stanovnika, Crna Trava i Gadžin Han izdvajaju se kako po odnosu broja lica starijih od 65 i mlađih od 25 godina, tako i po učešću jednočlanih domaćinstava u ukupnom broju domaćinstava.

Zato je u ovim LS potrebno osmisliti način dostave osnovnih životnih sredstava (nedeljne pokretne prodavnice, mladi iz obližnjih gradova – Leskovca ili Niša i sl.)

tabela_2.PNG

Izvor podataka: Republički zavod za statistiku, kalkulacije NALED-a


Povezani Sadržaji

COVID-19


Nova organizacija rada NALED-a tokom trajanja COVID-19

16.03.2020

Zbog novonastale situacije povodom pojave COVID-19 u Srbiji, a u cilju...Pročitaj više
COVID-19

Upitnik o posledicama COVID-19 na privredu i lokalne zajednice

30.03.2020

U cilju kreiranja što efikasnijih politika za prevazilaženje...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE