Mere podrške su važan „tajm aut“ za privredu

Programom ekonomskih mera države za podršku privredi u vreme vanrednog stanja prihvaćene su tri ključne preporuke NALED-a za prevazilaženje negativnih posledica pandemije COVID-19 i sprečavanje širenja lanca nelikvidnosti kao potencijalnog ekonomskog virusa. Privrednici, posebno mali,  dobili su važan „tajm aut“ za konsolidaciju.

Ključne mere najavljenog paketa su odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade tokom vanrednog stanja, obezbeđivanje povoljnih kredita za likvidnost i isplata finansijske podrške preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima odnosno njihovim zaposlenima.  Uz to, prihvaćena je dodatna sugestija NALED-a i privrede da bude ukinut PDV na donacije, kao bitan podsticaj za podršku zdravstvenim ustanovama i ugroženim kategorijama u vreme vanrednog stanja.

- Pet milijardi evra je neočekivano veliki paket podrške za privredu i pozdravljamo spremnost institucija da čuju glas poslovnih asocijacija i stručnjaka prilikom definisanja mera za očuvanje radnih mesta i likvidnost kompanija. Narednih desetak dana su prilika da se otklone nedoumice postoje li dodatni kriterijumi za dodelu sredstava, kao i da li će privreda podneti teret krize tokom marta i aprila jer će morati da obezbedi sredstva za plaćanje poreskih obaveza za ta dva meseca. Stručni tim NALED-a i naši članovi su na raspolaganju Kriznom štabu i Vladi da pomognemo u osmišljavanju konkretnih rešenja – kaže Dejan Đokić, predsednik Izvršnog odbora NALED-a i diretor kompanije Asseco.

Među otvorenim pitanjima koja su stigla na adresu NALED-a, od mnogobrojnih udruženja i filantropskih organizacija je i dilema da li će merama biti obuhvaćen i civilni sektor koji je takođe značajan poslodavac i isplaćuje zarade za više desetina hiljada građana Srbije. Veliki deo tih organizacija i njihovi zaposleni sada su angažovani na pomoći ugroženim grupama.

- Dobra mera u predloženom paketu jeste i podrška velikim preduzećima kao značajnim poslodavcima da zadrže zaposlene, sufinansiranjem zarada za radnike koji su sprečeni da rade, ali ostaje pitanje šta će biti sa lokalnim samoupravama kojima pripada deo poreskih prihoda na koje sada neće moći da računaju. Zbog toga je NALED inicirao da se i za njih osmisli poseban fond podrške – dodaje Đokić.

Predlog 10 mera za podršku privredi koji je sredinom marta uputio NALED, između ostalog sugeriše i proširenje mere oslobođenja od poreza i doprinosa na zarade u prvoj godini poslovanja za preduzetnike paušalce kako bi se pomoglo samozapošljavanje osoba koje su ostale bez posla.

Preporučeno je uvođenje javnih radova kao podrška zapošljavanju ranjivih grupa, vaučera za angažovanje pomoći u kući, produženje porodiljskog bolovanja, kao i proširenje obuhvata propisa za elektronsko angažovanje sezonskih radnika u ugroženim sektorima kao što su turizam, kurirski i kućni poslovi. Jedna od prvih 10 preporuka NALED-a bilo je i uvođenje moratorijuma na otplatu kredita koje je ubrzo potom primenila Narodna banka Srbije.


Povezani Sadržaji

Vesti

10 mera za podršku privredi i očuvanje radnih mesta tokom i posle pandemije Korona virusa

16.03.2020

U cilju očuvanja radnih mesta, kontinuiteta poslovanja i likvidnosti kompanija,...Pročitaj vest
COVID-19

Šta privreda očekuje od najavljenog paketa podrške

31.03.2020

U Srbiji gotovo da ne postoji pojedinac koji smatra da pandemija korona virusa...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE