NALED predlaže 15 hitnih mera za funkcionisanje zdravstvenog sistema tokom COVID-19

U svetlu vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom virusa COVID-19 sa kojom smo svi suočeni, NALED-ov Savez za zdravstvo je definisao predlog 15 hitnih mera za funkcionisanje zdravstvenog sistema i dostavio ih danas nadležnim institucijama. 

Predložene mere imaju za cilj da omoguće brže snabdevanje tržišta potrebnom zaštitnom opremom (maske, rukavice) i dezinfekcionim sredstvima, ubrzanje procedura za uvoz neophodnih lekova i sirovina za proizvodnju lekova i dezinfekcionih sredstava, izbegavanje stvaranja nestašica lekova u državama u regionu, kao i hitni prelazak na izdavanje elektronskih doznaka za bolovanje.

Dodatno, NALED predlaže izmenu Odluke o zabrani izvoza lekova (32/2020-4, 33/2020-3) kako bi se omogućio nesmetan izvoz lekova na tržišta, pre svega Crne Gore i BiH. U pitanju su redovne isporuke lekova za različita hronična stanja (dijabetes, kardio-vaskularna i onkološka oboljenja) inicijalno planirana za ova tržišta.

Kako se situacija bude razvijala, NALED će ažurirati predložene mere. Pozivamo sve članove NALED-a da se uključe u definisanje dodatnih predloga za bolje funkcionisanje sistema zdravstva u vreme pandemije COVID-19 i da dostave svoje sugestije putem kontakt forme.


Povezani Sadržaji

Vesti

10 mera za podršku privredi i očuvanje radnih mesta tokom i posle pandemije Korona virusa

16.03.2020

U cilju očuvanja radnih mesta, kontinuiteta poslovanja i likvidnosti kompanija,...Pročitaj vest
COVID-19

Upitnik o posledicama COVID-19 na privredu i lokalne zajednice

30.03.2020

U cilju kreiranja što efikasnijih politika za prevazilaženje...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE