NALED predlaže 15 hitnih mera za funkcionisanje zdravstvenog sistema tokom COVID-19

U svetlu vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom virusa COVID-19 sa kojom smo svi suočeni, NALED-ov Savez za zdravstvo je definisao predlog 15 hitnih mera za funkcionisanje zdravstvenog sistema i dostavio ih danas nadležnim institucijama. 

Predložene mere imaju za cilj da omoguće brže snabdevanje tržišta potrebnom zaštitnom opremom (maske, rukavice) i dezinfekcionim sredstvima, ubrzanje procedura za uvoz neophodnih lekova i sirovina za proizvodnju lekova i dezinfekcionih sredstava, izbegavanje stvaranja nestašica lekova u državama u regionu, kao i hitni prelazak na izdavanje elektronskih doznaka za bolovanje.

Dodatno, NALED predlaže izmenu Odluke o zabrani izvoza lekova (32/2020-4, 33/2020-3) kako bi se omogućio nesmetan izvoz lekova na tržišta, pre svega Crne Gore i BiH. U pitanju su redovne isporuke lekova za različita hronična stanja (dijabetes, kardio-vaskularna i onkološka oboljenja) inicijalno planirana za ova tržišta.

Kako se situacija bude razvijala, NALED će ažurirati predložene mere. Pozivamo sve članove NALED-a da se uključe u definisanje dodatnih predloga za bolje funkcionisanje sistema zdravstva u vreme pandemije COVID-19 i da dostave svoje sugestije putem kontakt forme.


Povezani Sadržaji

Vesti

10 mera za podršku privredi i očuvanje radnih mesta tokom i posle pandemije Korona virusa

16.03.2020

U cilju očuvanja radnih mesta, kontinuiteta poslovanja i likvidnosti kompanija,...Pročitaj vest
COVID19

Upitnik o posledicama COVID-19 na privredu i lokalne zajednice

18.03.2020

Pozivamo sve kompanije, lokalne samouprave i organizacije civilnog...Pročitaj više