Ukinuti PDV na donacije hrane i higijenske proizvode

NALED, Koalicija za dobročinstvo, Banka hrane – Beograd i Građanske inicijative dostavile su predsednici Vlade i ministarstvima finansija i poljoprivrede predlog proširenja mere oslobađanja od PDV-a na robu i usluge za sve donacije, pre svega hranu i robu široke potrošnje, u cilju stvaranja povoljnijih uslova za podršku socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Organizacije preporučuju da ova mera važi za sve isporuke sa danom prometa u periodu od dana uvođenja vanrednog stanja, zaključno sa 31. oktobrom 2020. i da se odnosi na sve neprofitne organizacije i fondacije koje pomažu ugroženom stanovništvu i doprinose suzbijanju posledica epidemije korona virusa.

Kada je reč o odluci oslobođenja PDV-a za davanja Ministarstvu zdravlja, RFZO i zdravstvenim ustanovama, organizacije podsećaju da su Koalicija dobračinstva i NALED zajedno sa predstavnicima privrede, sakupili od početka vanrednog stanja donacije vredne 6 miliona evra, pre svega za respiratore i drugu zaštitnu i medicinsku opremu. Međutim, ova mera ne obuhvata organizacije poput Banke hrane koja je samo u Beogradu distribuirala 500 tona hrane organizacijama koje okupljaju najugroženije grupe građana i učestvovala u pakovanju i obezbeđivanju paketa za penzionere i druge ranjive kategorije.

Kako su potrebe građana za prehrambeno-higijenskim paketima sve veće, predstavnici ove inicijative nastaviće da se zalažu kod donosioca odluka da svi donatori i primaoci donacija budu podjednako obuhvaćeni merom oslobođenja od PDV-a.

Istovremeno, NALED će nastaviti preko platforme za donacije da okuplja svoje članove u borbi protiv COVID-19 i prikuplja pomoć za ugrožene lokalne samouprave i zdravstvene ustanove.


Povezani Sadržaji

Vesti

Ukinuti porez na donacije hrane tokom vanrednog stanja

27.03.2020

Čak 99% organskog otpada iz ugostiteljskog sektora završi na deponiji, a...Pročitaj vest
Kliping

[Nedeljnik] Veran Matić o oslobođenju svih donacija od PDV-a

22.04.2020

Koalicija za dobročinstvo, NALED, Građanske inicijative, Fond B92 i Banka...Pročitaj više
Kliping

[Danas] Ukinuti PDV na donacije za najugroženije

29.04.2020

Koalicija za dobročinstvo, NALED, Banka hrane – Beograd i Građanske inicijative dostavile su Ministarstvu finansija predlog za...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE