[TV Tanjug] Konverzija uz naknadu zarobila više od 5.000 hektara građevinskog zemljišta

Pretvaranje prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine uz naknadu se posle više od decenije pokazalo kao pravno-politički promašaj, zbog čega je NALED pokrenuo incijativu da se do kraja godine ukine naknada za konverziju za preduzeća i lica koja su stekla zemljište iz privatizacije i stečaja.

Prema rečima Jasmine Radovanović, šefice Jedinice za imovinu i investicije u NALED-u, ova organizacija predlaže da se u drugoj fazi, kada dođe do privatizacije zemljišta, naknada u potpunosti ukine. Na taj način bi se otključale dodatne investicije i stvorili uslovi za nova radna mesta na više od 5.000 hektara neiskorišćenog atraktivnog građevinskog zemljišta širom zemlje.

-Suština je da ukidanje naknade treba da bude u obostranom interesu. Za samu državu to znači nove investicije, omogućavanje da se grade i proizvodni pogoni i da se prošire poslovni kompleksi, da se zaposli nova radna snaga a naravno i kompanije. Sada pričamo o situaciji kada je u pitanju jedan krizni period za celokupnu privredu na globalnom nivou.  Dešava se često da država ustupa zemljište na korišćenje i stranim investitorima – kako zbog situacije sa koronom, tako i zbog krize u Ukrajini. Potrebno je pomoći i pružiti ruku i domaćim privrednicima – izjavila je Radovanovićeva za TV Tanjug.

Ostatak priloga pogledajte na linku.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Da bi naplatila tri miliona evra za konverziju, država izgubi 67 miliona

04.05.2021

Naknadu za konverziju prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim...Pročitaj vest
Vesti

Konverzija uz naknadu nije uspela - kad ćemo to da ozvaničimo?

29.10.2021

Konverzija prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo...Pročitaj vest
Vesti

Ukidanje naknade jedino rešenje za konverziju zemljišta

01.12.2020

Država treba da omogući automatski upis prava svojine u katastar za sva lica...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE