Osnovan Savez za imovinu i urbanizam u NALED-u

Porez na prenos apsolutnih prava po zakonu je u obavezi da plati prodavac, ali je u 99% slučajeva kupac taj koji zaista izmiruje poresku obavezu prema državi u visini od 2,5% vrednosti nekretnine. Izmenama Zakona o porezima na imovinu trebalo bi potvrditi da je obveznik ono lice koje u praksi zapravo i plaća ovaj porez, a to je kupac.

To je samo jedna od tema koju će pred resornim institucijama pokrenuti Savez za imovinu i urbanizam koji je danas konstituisan kao novo radno telo NALED-a. Savez je okupio 21 člana NALED-a iz redova privrede, lokalnih samouprava, udruženja i javnih institucija.

 

Imovina i urbanizam su oblasti u kojima je trenutno najintenzivniji rad na kreiranju regulatornog okvira. Predstoje nam izmene zakona o planiranju i izgradnji, stečaju, izvršenju i obezbeđenju i usaglašavanje sektorskih propisa koji se naslanjaju na novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova. Neophodno je i da unapredimo procedure eksproprijacije, urbane i ruralne komasacije, konverzije, restitucije i ozakonjenja objekata kako nerešeni imovinski odnosi ne bi ometali realizaciju investicija i razvoj privrede – istakla je Jasmina Radovanović, savetnica za saradnju s privredom u NALED-u i koordinatorka Saveza.

 

Savez je konstatovao da je urgentno rešavanje procedure podnošenja poreskih prijava za imovinu i prenos apsolutnih prava. Od 1. jula građani i privreda ove prijave podnosiće preko javnih beležnika i uštedeti značajno vreme jer više neće morati da odlaze na šaltere Poreske uprave, lokalne poreske administracije i katastra.

Lokalne samouprave okupljene u Savezu posebno su istakle značaj komasacije (ukrupnjavanja parcela) za razvoj poljoprivrede i kreiranje prilika za privlačenje novih ulaganja. Regulisanje komasacije za njih je značajno jer se posebno u centralnoj Srbiji ovaj postupak retko sprovodi kako zbog komplikovane procedure tako i zbog visokih troškova za gradove i opštine.

Savez za imovinu i urbanizam je peta tematska radna grupa u okviru NALED-a koja okuplja privredu, lokalne samouprave i organizacije zainteresovane za unapređenje zaštite imovine i prava na istoj i definisanje reformi u cilju podsticanja ekonomskog razvoja. U prethodnih četiri godine fomirani su i savezi za fer konkurenciju, e-upravu, hranu i poljoprivredu i zdravstvo.

Članovi Saveza za imovinu i urbanizam

Na prvoj sednici članovi su za predsedavajućeg Saveza izabrali Gojka Vrcelja iz Erste banke, kao i Aleksandru Trešnjev iz Komore javnih izvršitelja i Branka Jakovljevića iz Sremske Mitrovice za potpredsednike. Članovi Saveza su i MK group, Štampa, Subotica, Užice, Osečina, Požarevac, Sombor, Zrenjanin, Telenor, Inpharm, APR, Set, Neoplanta, Leskovac, Šabac, Javnobeležnička komora, AIK Banka i Čačak.

Osnovan Savez za imovinu i urbanizam u NALED-u

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE