EIT Food hub Srbija

Donator: Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT)
Partneri: : Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu 
Korisnici: inovaciona zajednica u oblasti hrane i poljoprivrede - istraživači, studenti, preduzetnici, start up-ovi
Period realizacije: 15. mart 2023 – 31. decembar 2025.
Portal: https://www.eitfood.eu/in-your-area/serbia

Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) pokreće inovacije podržavajući preduzetnike, inovatore i studente širom Evrope da svoje najbolje ideje pretvore u stvarnost. Za svaki veliki društveni izazov postoji ekosistem partnera, EIT-ove Inovacione zajednice, koji stvaraju i pronalaze inovativna rešenja. Zajednica znanja i inovacija EIT-a se suočava sa globalnim izazovima kroz partnerstva u oblastima: klimatske promene, kulturni i kreativni sektori i industrije, digitalizacija, budućnost hrane, zdravstvene inovacije, održiva energija, proizvodnja sa dodatnom vrednošću, sirovine, urbana mobilnost. Jedna od najvažnijih oblasti je budućnost hrane, za koju je odgovoran EIT Food. Kao najveća i najdinamičnija zajednica inovacija u hrani na svetu, EIT Food ubrzava inovacije kroz pristup zasnovan na misiji. EIT Food ulaže u projekte, organizacije i pojedince koji dele ciljeve zdravog i održivog sistema ishrane. EIT Food ubrzava inovacije kako bi izgradio sistem ishrane prilagođen budućnosti, koji proizvodi zdravu i održivu hranu za sve. EIT Food je pokrenuo Regionalnu inovacionu šemu (RIS) koja se fokusira na unapređenje razvoja u okviru poljoprivredno-prehrambenog sektora, sprovođenjem aktivnosti koje se odnose na inovacije, obrazovanje, stvaranje biznisa i komunikaciju u RIS zemljama i regionima. EIT Food RIS ima za cilj jačanje onih regiona u Evropi koji su skromnih kapaciteta u pogledu inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Ova šema je otvorena za inovatore koji nisu partneri EIT Food-a i pruža ciljanu podršku zainteresovanim stranama kroz portfolio projekata.
 
Na otvorenom pozivu NALED je izabran da bude EIT Food Hub za Srbiju u dvogodišnjem periodu 2024-2025. NALED i EIT Food mogu vam pomoći da:
  • Pristupite mreži vodećih evropskih poljoprivrednih preduzeća, novoosnovanih preduzeća, univerziteta i istraživačkih organizacija.
  • Naučite o poljoprivredno-prehrambenom sektoru putem onlajn kurseva, obrazovnih programa i mogućnosti za profesionalni razvoj.
  • Prenesite svoje ideje od koncepta do tržišta kako biste mogli da lansirate inovativne proizvode, sastojke i rešenja.
  • Uključite se u dijalog sa prehrambenom industrijom i zajednički kreirajte budući sistem hrane kroz pristup našim inovativnim događajima, digitalnim platformama i aktivnostima javnog angažovanja.
  • Iskoristite prednosti stručnog mentorstva, prilagođenih preduzetničkih programa i lako dostupnih finansijskih sredstava koji će vam omogućiti da pokrenete, ubrzate i povećate svoje poslovanje u poljoprivredno prehrambenom sektoru.
Ciljevi projekta

Kao EIT Food Hub, NALED će u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, sprovoditi niz aktivnosti u cilju podrške inovacionom ekosistemu u oblasti poljoprivrede. Okupićemo sve reprezentativne učesnike iz sektora poljoprivrede i raditi na umrežavanju nauke i privrede. Jedan od fokusa biće promocija ženskog preduzetništva u oblasti poljoprivrede i pružanje podrške ženama preduzetnicama da unaprede svoje poslovanje. Organizovanje aktivnosti usmerenih na start-up kompanije u oblasti poljoprivrede sa fokusom na EIT Food misije: Net Zero Food System; Zdraviji život kroz hranu ili smanjenje rizika za pravičan i otporan sistem ishrane. Kroz obuke, radionice, kurseve i okrugle stolove pripremićemo učesnike domaćeg inovacionog ekosistema za učešće i podršku EIT Food-a.
 
Otvoreni pozivi:
 
Rok za prijavu: 26. april 2024.
Link za prijavu: https://apply.eitjumpstarter.eu/
EIT Jumpstarter je pred-akcelerator program namenjen inovatorima u oblasti zdravstva, agroindustrije, sirovina, energetike, urbane mobilnosti i proizvodnje. Program podstiče inovacije i preduzetništvo u centralno-istočnom i južno-evropskom regionu, validirajući inovativna rešenja i povezujući ih sa potrebama industrije. EIT Jumpstarter je idealan za timove sa inovativnim poslovnim idejama koji žele da pokrenu svoju kompaniju. Uz podršku stručnjaka, kreativne zajednice i jedinstvenog znanja, cilj programa je da podrži inovatore u pretvaranje ideja u posao. Program im pomaže izgrade održiv poslovni model oko svoje inovativne proizvoda ili usluge, i ako se pokaže da je poslovna ideja održiva, podstiče ih da registruju svoju kompaniju. Putem programa, timovi će moći da upoznaju potencijalne partnere, investitore i kompanijame koje mogu proizvesti njihove proizvode, biti njihov prvi kupac ili testirati njihov proizvod.
 
Rok za prijavu: 29. april 2024.
Sales Booster je program prilagođen inovativnim startapovima da istraže i uđu na nova poljoprivredna i prehrambena tržišta širom Evrope. Program je namenjen startapima iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije čije inovacije doprinose bar jednoj od misija ili fokusnih područja EIT Food-a, ili startape iz drugih sektora čije inovacije mogu biti primenjene u poljoprivrednom sektoru i doprineti bar jednoj od misija ili fokusnih područja EIT Food-a.
 
Rok za prijavu: 30. april 2024.
Team Up je program koji spaja talentovane tehnološke inovatore sa odgovarajućim poslovnim partnerima kako bi ubrzali komercijalizaciju inovacija u jednom od ključnih područja EIT Food-a. Program pruža stručno vođstvo, vrhunsku obuku, mentorsku podršku, pristup mreži kontakata i finansijsku podršku.
 
Rok za prijavu: 30. april 2024.
Test Farms je program koji osnažuje startape i pojedince koji imaju revolucionarne agro-tehnološke proizvode i usluge . U okviru programa, rešenja će biti testirana na farmama, sa usevima ili stokom radi provere i njihove validacije. Misija projekta je da prevaziđe jaz između inovativne tehnologije i praktične primene u poljoprivredi, obezbeđujući poljoprivrednicima pristup održivim i efikasnim inovacijama.

Povezani Sadržaji

Stranica


Hrana i poljoprivreda

Imajući u vidu značaj poljoprivrede i prehrambene industrije za ekonomski razvoj na lokalnom i nacionalnom nivou, NALED je ovu oblast...Pročitaj više
Stranica


Preduzetništvo i inovacije

Tema visokotehnološkog i inovacionog preduzetništva u fokusu je NALED-a od 2020. godine, kada je uz podršku kompanije...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE