Jedinstveni kontakt centar za inspekcije

Oblast: Siva ekonomija, Inspekcijski nadzor
Donator: Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)
Partneri: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarija za IT i eUpravu
Period realizacije: mart 2020 - mart 2022.
Vebsajt: www.inspektor.gov.rs

Projekat uvođenja jedinstvenog kontakt centra za inspekcijski nadzor, pokrenuo je NALED u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarijom za IT i Eupravu, a uz podršku EBRD-a, kako bi privreda i građani mogli na jednom mestu da prijave nepravilnosti u poslovanju koje se tiču svih inspekcija, bez potrebe da poznaju nadležnosti pojedinačnih inspekcijskih organa. Putem kontakt centra biće omogućena lakša prijava slučajeva poslovanja u sivoj zoni, nelojalne konkurencije, narušavanja prava potrošača, sumnje u kvalitet ili bezbednost robe i usluga, i drugih pitanja u nadležnosti svih 44 republičkih inspekcija, dok će za prijavu lokalnih komunalnih problema ostati nadležne opštinske ili gradske vlasti.

Usled krizne situacije izazvane pojavom COVID-19, pokretanje Kontakt centra je ubrzano, uz proširenje obuhvata rada da bi se omogućilo jednostavno prijavljivanje zloupotreba ili nepoštenih praksi trgovaca u slučaju nezakonitog podizanja cena za vreme vanredne situacije.

Ciljevi projekta:

  • Uspostavljanje jedinstvenog kontakt centra za podnošenje predstavki i pritužbi iz nadležnosti republičkih inspekcija, uz obezbeđenu javnost rada i dostupnost inspekcija privrednicima i građanima
  • Pružanje povratnih informacija podnosiocu o odgovoru, obaveštenju, nadležnosti i postupanju inspekcije
  • Veće zadovoljstvo korisnika i jačanje poverenja u inspekcijski sistem, javnu upravu i vladavinu prava
  • Bolja procena rizika i plan kontrola za registrovane i neregistrovane subjekte koji se takođe prate kroz sistem
  • Bolja analiza oblasti podložnih sivoj ekonomiji
  • Uvid u potrebe za eventualnim izmenama propisa
Jedinstveni kontakt centar za inspekcije
Jedinstveni kontakt centar za inspekcije
Jedinstveni kontakt centar za inspekcije

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE