Jedinstveni kontakt centar za inspekcije

Oblast: Siva ekonomija, Inspekcijski nadzor
Donator: Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)
Partneri: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarija za IT i eUpravu
Period realizacije: mart 2020 - mart 2022.
Vebsajt: www.inspektor.gov.rs

Projekat uvođenja jedinstvenog kontakt centra za inspekcijski nadzor, pokrenuo je NALED u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarijom za IT i Eupravu, a uz podršku EBRD-a, kako bi privreda i građani mogli na jednom mestu da prijave nepravilnosti u poslovanju koje se tiču svih inspekcija, bez potrebe da poznaju nadležnosti pojedinačnih inspekcijskih organa. Putem kontakt centra biće omogućena lakša prijava slučajeva poslovanja u sivoj zoni, nelojalne konkurencije, narušavanja prava potrošača, sumnje u kvalitet ili bezbednost robe i usluga, i drugih pitanja u nadležnosti svih 44 republičkih inspekcija, dok će za prijavu lokalnih komunalnih problema ostati nadležne opštinske ili gradske vlasti.

Usled krizne situacije izazvane pojavom COVID-19, pokretanje Kontakt centra je ubrzano, uz proširenje obuhvata rada da bi se omogućilo jednostavno prijavljivanje zloupotreba ili nepoštenih praksi trgovaca u slučaju nezakonitog podizanja cena za vreme vanredne situacije.

Ciljevi projekta:

  • Uspostavljanje jedinstvenog kontakt centra za podnošenje predstavki i pritužbi iz nadležnosti republičkih inspekcija, uz obezbeđenu javnost rada i dostupnost inspekcija privrednicima i građanima
  • Pružanje povratnih informacija podnosiocu o odgovoru, obaveštenju, nadležnosti i postupanju inspekcije
  • Veće zadovoljstvo korisnika i jačanje poverenja u inspekcijski sistem, javnu upravu i vladavinu prava
  • Bolja procena rizika i plan kontrola za registrovane i neregistrovane subjekte koji se takođe prate kroz sistem
  • Bolja analiza oblasti podložnih sivoj ekonomiji
  • Uvid u potrebe za eventualnim izmenama propisa
EBRD_logo.png
MDULS.png
Kancelarija_ITE.png

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE