Godišnji izveštaj: Kvalitet regulatornog okruženja u Srbiji 2021/22

Stručni tim Izvršne kancelarije NALED-a pripremio je novi izveštaj u kome se osvrće na kvalitet regulatornog okruženja u protekloj godini u Srbiji.  

Informacije o regulativi i izmenama propisa od presudne su važnosti za privredne subjekte, s obzirom na to da kroje pravila poslovanja na tržištu. Stvaranje poslovnog okruženja stimulativnog za razvoj privrede podrazumeva ispunjavanje nekoliko bitnih preduslova među kojima su ključni: predvidivost i stabilna ekonomska politika bez čestih i naglih promena, veća pravna sigurnost koja se ogleda u doslednoj primeni zakona, efikasna administracija i transparentna komunikacija sa državnim organima. Upravo zbog toga, NALED je formulisao Regulatorni indeks Srbije – RIS sa ciljem da pruži uvid i članovima i široj javnosti u način i kvalitet donošenja i sprovođenja propisa u Srbiji. RIS se sastoji od šest komponenata: kvalitet primene propisa, javnost pripreme i donošenja propisa, ažurnost sprovođenja zakona, regulatorno opterećenje i dostupnost informacija.

Ukupna vrednost RIS-a za 2021/22 godinu iznosi 47 od maksimalnih 100 poena, što je gotovo nepromenjen rezultat u odnosu na prošlu godinu. Ovo je i dalje polovičan rezultat u kreiranju stabilnog i predvidivog regulatornog okruženja koje bi bilo stimulativno za razvoj privrede, te prostor za unapređenje još uvek postoji.

Detaljnije rezultate regulatorne utakmice u 2021. godini pronađite u našoj novoj publikaciji Kvalitet regulatornog okruženja u Srbiji.

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE