Ilija Bašičević Bosilj, naivni slikar iz Šida

 

Ilija Bašičević Bosilj jedan je od najpoznatijih slikara naivne umetnosti u Srbiji, ali i u svetu. Rođen je 18. jula  1895. godine u Šidu, kao deveto dete u porodici. Osnovnu, četvorogodišnju školu pohađao je u Šidu. Gotovo ceo svoj život Ilija se bavio zemlјoradnjom i stočarstvom. Za vreme Drugog svetskog rata sa svoja dva sina boravi u Beču i tada obolјeva od tuberkuloze. Po završetku rata, porodica ostaje bez zemlјe. Gubitak zemlјe, kao i narušeno zdravlјe, koje ga je sprečavalo da radi teže fizičke poslove, dovode Iliju  u situaciju da ima slobodnog vremena koje, kao čovek koji je bio izuzetno vredan, mora nečim  da ispuni. Prva Ilijina slika – kućni sveci Kuzman i Damjan nastaje 1957. godine. U početku je radio crteže i gvaševe, da bi vremenom počeo da slika ulјa na različitim materijalima (drvo, platno, lesonit, karton, staklo, sekurit).

Ilijina umetnost

Opus Ilije Bašičevića Bosilјa može se razvrstati u nekoliko većih tematskih celina: najbrojnije su slike sa motivima iz Biblije (naročito Stari zavet i  Otkrovenje Jovanovo), potom sledi ciklus inspirisan srpskim narodnim epskim pesmama, mitovima i legendama. Ciklus Ilijada, nazvan po umetniku, a ne po Homerovom epu, umetnikov je obračun sa lјudskom glupošću, dvoličnošću i licemerjem. Brojan je i ciklus sa likovima iz životinjskog sveta u kome su najbrojnije ptice, naročito paunovi, ali i nestvarna bića sa lјudskim telima i životinjskim glavama i obrnuto. Na posletku sledi ciklus posvećen letećim, astrološkim bićima.

 

Karakteristika Bosiljevog slikarstva je, pre svega, da ono nije deskriptivno. Ono je najčešće vrlo slojevita alegorija. On nema perspektive, pozadine slika su uglavnom jednobojne, vrlo retko ispunjene blago talasastim linijama (umetnik ih je nazivao "paje"). Najupečatlјivije na njegovim slikama je svakako dvoglavost ili dvoličnost figura, kako lјudskih, tako i životinjskih. Sam umetnik to objašnjava rečima da se on, u toku svog života, uverio da su sva božija stvorenja na ovom svetu maramice sa dva lica, da jedno lice prikazuju pred svetom, a drugo, pravo, kriju i samo retki imaju priliku da ga vide. Na Ilijinim slikama posmatrač nije siguran da li gleda u predstavu anđela ili savremenog kosmonauta, cara Lazara ili kralјa Ilijine Ilijade, domaće, divlјe ili apokaliptične životinje. U tumačenju njegovih slika često nam pomažu nazivi koje je on sam davao svojim slikama.


Ilija Bašičević Bosilј preminuo je 14. maja 1972. godine u Šidu. Na Trećem Trijenalu naivne umetnosti u Bratislavi 1972.godine, posthumno mu je dodelјeno priznanje međunarodnog žirija za dostignuća na planu naivne umetnosti. Časopis Raw Vision (dobitnik nagrade UNESKA za najbolјi časopis o umetnosti na svetu),  35 godina nakon njegove smrt, uvrstio je Iliju Bašičevića Bosilјa u 50 vodećih umetnika tzv. autsajder arta u svetu. O njegovoj posebnosti mnogo govori i to što je svojom umetnošću fascinirao i Sofiju Loren. Glumica je sliku šidskog umetnika dobila na poklon od supruga Karla Pontija, a među kupcima Bosiljevih dela je i porodica Rokfeler. Njegove slike mogu se videti na izložbama širom sveta, ali i u Šidu, u Muzeju naivne umetnosti "Ilijanum".

 

Muzej "Ilijanum"

Adresa: Svetog Save 5, Šid
Radno vreme: Ponedeljak - petak 8 do 18h, subota - 9 do 15h
www.mnuilijanum.rs
www.facebook.com/mnu.ilijanum
www.instagram.com/muzej_ilijanum

Muzej naivne umetnosti "Ilijanum" osnovan je 1971. godine, kada je Ilija Bašičević Bosilj zaveštao svom Šidu oko 300 svojih dela. Umetnički fond muzeja čini 338 umetničkih dela (336 slika i 2 skulpture od drveta ). Najveći deo fonda čine slike samog darodavca Ilije Bosilјa – 287 slika, a 51 delo iz fonda muzeja su slike drugih naivnih umetnika iz zemlјe i inostranstva sa kojima je darodavac razmenjivao dela za života, ili su ih sami umetnici poklonili muzeju (I.Generalić, J.Generalić, E.Feješ, M.Skurjeni, M. Rašić, F. Filipović).

Pored stalne postavke, u muzeju se organizuju i gostujuće izložbe drugih naivnih umetnika, a slike iz fonda muzeja se izlažu u drugim srodnim ustanovama u našoj zemlјi i inostranstvu. Danas je "Ilijanum" ne samo muzej, već lokalni centar kulture - u ovoj ustanovi često se održavaju književne večeri, koncerti i drugi kulturni događaji.

Pozivamo sve poštovaoce naivne umetnosti da posete "Ilijanum" i društveno odgovorne kompanije da nam pišu na umetnostsrbije@naled.rs kako bismo obezbedili podršku širenju izložbene postavke u Šidu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE