Bezgotovinska plaćanja dupla šansa u novom ciklusu nagradne igre

Prijava za novi ciklus nagradne igre "Uzmi račun i pobedi“ počela je 8. aprila, a u okviru nagradnog fonda od 1,9 miliona evra biće podeljeno 10 stanova. Ministar finansija Siniša Mali istakao je da će računi plaćeni karticama vredeti duplo da bi se pospešilo bezgotovinsko plaćanje, kao i to da je aplikacija unapređena i skeniranje kodova ide brže nego ranije.

Prvo izvlačenje u novom ciklusu nagradne ige "Uzmi račun i pobedi 2024" biće 11. maja, a poslednje 8. juna. U sklopu nagradnog fonda biće podeljeno 10 stanova u naselju Zemunske kapije u Beogradu.

- Biće podeljena po dva jednoiposobna i dvosobna stana, pet trosobnih i jedan četvorosoban dupleks od 102 kvadrata. Građani koji žele da učestvuju u nagradnoj igri bi trebalo da znaju da su svi prethodni nalozi obrisani i da moraju ponovo da se registruju, te da u aplikaciju mogu da dodaju još četiri člana - rekao je Mali.

Novi krug donosi i jednu novinu za bezgotovinska plaćanja – unosom u aplikaciju, svaki račun dobija jedinstveni alfanumerički kod, a ukoliko je na računu zabeležen bezgotovinski način plaćanja (karticom, instant i dr), dobija se i još jedan, dodatni kod.

Prema rečima ministra Malog aplikacija je unapređena i da sada skeniranje "QR" kodova ide brže nego ranije.

- Prošlogodišnja nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" dala  je odlične rezultate pošto je u njoj učestvovalo više od milion građana koji su poslali 259 miliona računa - istakao je Mali.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković je navela da je novim modelom fiskalizacije obuhvaćeno oko 150.000 poreskih obveznika i oko 220.000 maloprodajnih objekata.

- Dnevno se izda između devet i deset miliona fiskalnih računa, a postoje i dani, najčešće pred velike praznike kojima upravo idemo u susret, kada je taj broj znatno veći. Tako je prošle godine, pred Uskršnji praznik, u toku jednog dana izdato čak 13 miliona računa - rekla je ona.

Nikola Vuletić, član Izvršnog odbora NALED-a i predsednik Izvršnog odbora UniCredit banke Srbija, istakao je da siva ekonomija i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju ekonomskom napretku i legalnom poslovanju,  te da se u toj zoni obrne više od 6,5 milijardi evra godišnje, a u nedavnom istraživanju članovi NALED-a kandidovali su je kao jedan od prioriteta za novu vladu.  

- Nastavićemo da pružamo podršku Vladi u sprovođenju Programa za suzbijanje sive ekonomije do 2025. koji je uspostavio jasne putokaze institucijama za dalje sistemske reforme i prioritete. Među ključnim su transparentna i bezgotovinska plaćanja koja su od velikog interesa za društvo u celini jer doprinose boljem nadzoru nad novčanim tokovima i time smanjuju sivu ekonomiju, i tom cilju upravo doprinosi ova nagradna igra - istakao je Vuletić.

On je podsetio da je u okviru inicijative „Bolji način“ pokrenut program subvencija za besplatno uvođenje POS terminala i softvera za plaćanja karticama, mobilnim telefonom ili QR kodom za 25.000 malih radnji i šaltera širom Srbije. Svi zainteresovani privrednici mogu da se prijave u jednoj od devet banaka učesnica programa ili putem sajta boljinacin.rs


Povezani Sadržaji

Vesti

Potreban veći ekonomski rast kako bismo stigli zemlje EU

26.01.2024

Privredni rast Srbije u ovoj godini biće do 3.5%, dok će inflacija u ovoj...Pročitaj vest
Vesti

Šansa za male biznise da besplatno uvedu bezgotovinska plaćanja

02.04.2024

U okviru POS karavana, više od 1000 preduzetnika iz Novog Sada imaće...Pročitaj vest
Vesti

Siva ekonomija ponovo preti, potrebne nove sistemske mere

25.09.2023

Iako se uslovi za poslovanje u Srbiji i dalje ocenjuju kao pretežno dobri,...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE