BFC Klub: Usvojiti plan i program raspolaganja javnom svojinom

Oko 4,8 miliona nepokretnosti se nalazi van evidencije katastra, sami postupci su neefikasni, sistem oporezivanja je nepravičan, a u specijalnim postupcima se neracionalno upravlja imovinom. Dodatno, sva imovinsko-pravna pitanja uređena su kroz više od 40 propisa, zbog čega postoji jasna potreba za kodifikacijom i donošenjem jednog jedinstvenog normativnog akta. 

Na sednici BFC Kluba, opštinama sa povoljnim poslovnim okruženjem, danas je zato predstavljena NALED-ova nova studija sveobuhvatne reforme na ovom polju, a u fokusu su bila pitanja javne svojine.

- Jedna od ključnih preporuka analize je da se utvrdi novi mehanizam upisa u katastar za 2,7 miliona objekata koji nisu zavedeni zbog stare i nepotpune dokumentacije i to kroz formiranje posebnih komisija, sastavljenih od pravnih profesija koje bi radile na njihovoj konvalidaciji i verifikaciji. U analizi se navodi i da je potrebno formiranje banke zemljišta za intervencije u postupcima ekspropriacije i komesacije i novog modela oporezivanja koji bi bio usmeren na one sa krupnim kapitalom. Za kraj, očekuje se i uspostavljanje platforme eProstor za digitalizaciju upravljanja urbanističkim planovima – rekla je savetnica za imovinu i investicije u NALED-u Jasmina Radovanović.

Kada se govori o javnoj svojini, uočeno je nekoliko izazova kao što su utvrđivanje titulara, evidencija nepokretnosti, upravljanje, raspolaganje državnom i lokalnom imovinom i utvrđivanje njene vrednosti. 

Studija predlaže da se RGZ-u pruži dodatna podrška koji bi razmatrala pravni osnov za upis vlasnika, uvede katastar infrastrukture koji bi obuhvatio katastar vodova i iniciraju izmene Zakona o osnovnom obrazovanju, kako bi se omogućio nesmetani upis objekata osnovnih škola u korist titulara.

Takođe, potrebno je usvojiti plan i program raspolaganja i dati jasne smernice za dalje upravljanje javnom svojinom, utvrditi nepokretnosti koje se ne koriste i uneti ih u državni fond zemljišta i uvesti eAukciju radi transparentnijeg i efikasnijeg raspolaganja javnom svojinom.

Trenutno najveći broj korisnika kako na državnom tako i na lokalnom nivou ne evidentira vrednosti imovine, ili unosi netačne i proizvoljne vrednosti imovine. Iz tog razloga, predloženo je sprovođenje masovne procene vrednosti imovine, kako bi se konačno uradio završni račun budžeta Republike Srbije od strane Uprave za trezor, u koji bi bile unete i vrednosti na strani imovine.

- Određeni broj lokalnih samouprava nije registrovao nepokretnosti koje koristi, nekad zato što nema dovoljan broj kadrova ili nema računare. Sasvim sigurno je utvrđeno da takav sistem nije dao dobar rezultat i zato smo se okrenuli prema RGZ-u da preuzmemo sve podatke koji se odnose na javnu svojinu republike. Možemo da filtriramo te podatke po bilo kom kriterijumu i donosimo određene odluke koje se odnose na rešenje problema gradova i opština – poručila je Dragana Gođevac Obradović, pomoćnica direktora Direkcije za imovinu i pozvala prisutne u svakom trenutku da ih kontaktiraju kako bi im izašli u susret u bilo kom problemu na koji nailaze i misle da je nerešiv.

Na sednici je kratko predstavljen i najnoviji Regulatorni indeks Srbije, koij je veoma važan u kontekstu unapređenja uslova za poslovanje. 

– Kvalitetan i predvidljiv sistem donošenja zakona je u velikom interesu lokalnih samouprava i privrednih subjekata, zbog čega je NALED pokrenuo izradu ovog izveštaja 2011. Iako najvažnije propise donosi republika, gradovi i opštine imaju veliku ekspertizu o načinu na koje je ta pitanja potrebno urediti i podaci pokazuju da najveći deo propisa koji se donosi, se sprovodi na loklanom nivou. 

– Jedan od nalaza koji bismo da podelimo je da je potrebno da se svi više fokusiramo na sprovođenje zakona. Zakoni treba da budu progresivni, ali svi imamo malo koristi od njih, ako podzakonski akti nisu na adekvatnom nivou. Pozitivna strana, regulatorno opterećenje privrede koje prati sprovođenje zakona se smanjilo i iznosi 2,95% BDP-a – zaključio je Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u.

Sednica BFC Kluba održana je uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i projekat „Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost“ u okviru koga su pripremljene Studija sveobuhvatne reforme imovinsko-pravnih odnosa i Regulatorni indeks Srbije. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Regionu treba brži razvoj da ne bi izgubio mlađu populaciju

12.10.2023

Revitalizacija odnosa i brže evrointegracije zemalja u regionu biće ključne...Pročitaj vest
Vesti

Narod koji štedi u ciglama potrošio 2,5 milijarde evra na neuknjižene nekretnine

28.04.2023

Iako su tokom prošle godine građani i firme izdvojili rekordnih 7,5...Pročitaj vest
Vesti

Neupisane nekretnine su neiskorišćen resurs vredan milijarde evra

31.10.2023

Prema zvaničnim podacima Republičkog geodetskog zavoda, gotovo svaka druga...Pročitaj vest
Vesti

Kragujevac uvodi obaveštenja putem mobilnih telefona o izmenama prostornih planova

20.09.2023

Kragujevac postaje prvi grad koji će podići transparentnost izrade lokalnih...Pročitaj vest
Vesti

Više od 1700 prijava za uvođenje bezgotovinskog plaćanja kroz POS program

03.10.2023

Za unapređenje poslovanja kroz uvođenje bezgotovinskog plaćanja ...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE