Ekonomije našeg regiona porasle za oko 10% od 2020 – za dalji održivi rast potrebna saradnja i dijalog

Ekonomije regiona su od pandemije korona virusa, odnosno u protekle tri godine, ekonomski porasle za oko 10 odsto dok je u EU rast iznosio oko tri odsto, rečeno je na otvaranju međunarodne konferencije CORE days u Kotoru, gde je predstavljen prvi regionalni indeks o uslovima za održivi ekonomski razvoj. Indeksom su obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo*, Severna Makedonija, i Srbija koje zajedno čine tržište od gotovo 20 miliona stanovnika i ukupnim BDP-om od skoro 200 milijardi evra. U izveštaju se navodi da je za još brži ekonomski rast neophodno unaprediti poslovno okruženje u celoj regiji.

Na otvaranju skupa govorio je predsednik Crne Gore Jakov Milatović koji je naglasio da se zalaže i promoviše dobrosusedske odnose.

- Želim da revitalizujem i normalizujem odnose sa Srbijom, to smo delimično već uspeli da uradimo. Dokaz za to je i moja poseta Beogradu. Nama je Srbija najveće turističko trziste, a prošle godine je bila i najveći strani investitor, a mi nemamo ambasadora i direktan platni promet. Umesto da politika bude zamajac, ona je skoro pa opstruirala odnose. To nije moja politika, politika opstrukcija. Želim da se to promeni. Ne treba zaboraviti da je priča o Evropskoj uniji počela kao regionalne integracije, to treba da bude i naš put. Ovu poruku sam preneo i na sastanku u Zagrebu – poručio je Milatović.

Rezultati prvog regionalnog indeksa pokazuju da je Hrvatska najbolje rangirana u regionu, kao članica EU koja ima relativno povoljno poslovno okruženje, i to sa posebno visokim rezultatom u oblastima kao štu su makroekonomska stabilnost i vladavina prava. Srbija sledi na drugom mestu sa odličnim rezultatima u eFiskalizaciji i elektronskim sistemom za izdavanje građevinskih dozvola. Potom se ističe Crna Gora sa poreskom reformom i ukidanjem doprinosa za zadravstvo što je imalo pozitivne efekte na rast privrede i naplatu budžetskih prihoda. Albanija je na četvrtom mestu sa više od 1.000 digitalizovanih usluga za oko 2,8 miliona korisnika. Severna Makedonija je rangirana peta sa pozitivnim pomacima u pogledu kvaliteta regulative, a na začelju tabele su Kosovo* i Bosna i Hercegovina. 

Regionalni menadžer IFC-a za zapadni Balkan Nikolas Markijer poručio je na otvaranju konferencije da  promovisanje regionalne integracije i podsticanje održivog društveno-ekonomskog razvoja leži u srži njihove misije na Zapadnom Balkanu. „Posvećeni smo rastu privatnog sektora na tržištima u razvoju, sa fokusom na usmeravanje finansijskih sredstava ka ekološki prihvatljivim i održivim inicijativama, uzimajući u obzir i njihove društvene i upravljačke ishode“, dodao je Markijer. 

BFC SEE certifikacija

Otvaranje CORE days konferencije bila je i prilika da Niš, Paraćin, Stanari i Srbac dobiju certifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) i tako se pridruže  mreži od 44 lokalne samoprave iz celog regiona koje su certifikovane u poslednjem ciklusu.

- Nova, IV edicija BFC standarda, objavljena ove godine, posebnu pažnju posvećuje digitalizaciji, održivom i socijalno odgovornom razvoju, zaštiti životne sredine, podsticanju inovacija i EU integracijama na lokalnom nivou. Više od 60 gradova iz celog regiona prijavilo se za sticanje ovog prestižnog pečata kvaliteta i ulazak u novu regionalnu utakmicu, uz razmenu i primenu reformskih rešenja koja čine suštinski put regiona ka EU integracijama – istakla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i podsetila da se ovaj program u regionu uspešno sprovodi od 2012. godine. 

Konferenciju CORE days 2023 - Pametan i zeleni rast – lokalno, regionalno, evropski, organizuje NALED u saradnji sa drugim članovima Partnerstva za konkurentni region uz podršku Švedske Vlade koju sprovodi Sida i Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ. Podršku u organizaciji konferencijue pružila je i kompanija BMW Voli Motors koja se pobrinula za prevoz zvanica u najnovijim modelima BMW-a.

Partnerstvo za konkurentni region (CORE Partnership) predstavlja platformu za dijalog i razmenu najboljih reformskih rešenja za održivi razvoj regiona. Partnerstvo okuplja više od 20 institucionalnih partnera sa teritorije Zapadnog Balkana i Hrvatske, uključujući i nove članove - Asocijaciju lokalnih autonomija Albanije iz Tirane i Institut za razvojna istraživanja Riinvest iz Prištine. Nastalo je 2022. godine kao nadogradnja Mreže za povoljno poslovno okruženje koja je u prethodnih 10 godina radila na unapređenju i usaglašavanju uslova poslovanja u regionu kroz BFC program certifikacije.  

Sve slike sa događaja možete pronaći OVDE.


Povezani Sadržaji

Vesti

Osnovan Klub gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

24.06.2021

Gradonačelnici i predsednici 25 lokalnih samouprava iz Srbije potpisali su...Pročitaj vest
Vesti

Region jugoistočne Evrope bogatiji za 30 novih investicionih destinacija

30.09.2022

Za deset godina koliko se međunarodni Program certifikacije opština...Pročitaj vest
Vesti

Sedam gradova i opština iz Srbije dobili regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

17.10.2022

Novi Sad, Čačak, Leskovac, Ruma, Bor, Stara Pazova i Pećinci uspešno...Pročitaj vest
Vesti

Stipe Mesić: Svet nije hteo raspad Jugoslavije. Region mora da sarađuje

28.10.2022

„Svet nije bio za to da se raspadne Jugoslavija. Bio je sentimentalan...Pročitaj vest
Vesti

U susret novim izazovima IV edicije BFC SEE standarda

03.03.2023

U okviru projekta „Uspostavljanje platforme za povoljno poslovno...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE