U susret novim izazovima IV edicije BFC SEE standarda

U okviru projekta „Uspostavljanje platforme za povoljno poslovno okruženje u regionu Zapadnog Balkana“, a uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, NALED je u svojstvu Regionalnog tehničkog sekretarijata organizovao dvodnevnu obuku za njegove predstavnike iz regiona, kako bi se na najbolji način pripremili za buduće procese certifikacije gradova i opština prema najnovijoj IV ediciji međunarodnog BFC SE standarda. Ovaj skup je bio i prilika da se razmotre organizacioni kapaciteti, učvrsti pozicija i uloga Tehničkih sekretarijata i istakne značaj saradnje između svih struktura u BFC SEE Programu.

Prvog dana obuke, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa nekim od rezultata nedavno sprovedenog istraživanja koje je imalo za cilj da se identifikuju prostor i mogućnosti za dalji razvoj BFC SEE Programa i unapređenje pozicije svih učesnika u njemu. U istraživanju koje je obuhvatilo blizu 200 ispitanika iz regiona, pored predstavnika Tehničkih sekretarijata, učestvovali su i licencirani proveravači, predstavnici certifikovanih gradova i opština, kao i lokalnih samouprava koje predstavljaju potencijalne kandidate za učešće u Programu.

- Neki od značajnijih rezultata ukazuju da blizu 90% ispitanika, među kojima su i brojne lokalne samouprave, BFC SEE Program smatra atraktivnim, a da gotovo 3/4 onih koji nikada nisu bili deo Programa, smatra da bi za njih učešće u njemu bilo korisno. Kao motive za učešće ispitanici su najčešće navodili privlačenje investicija, unapređenje rada uprave, kao i prepoznatljivost, promociju i imidž u zemlji i inostranstvu – izjavila je Ana Ilić, direktorka Odeljenja za dobru upravu u NALED-u.

Prema njenim rečima, kao najznačajnije benefite od učešća u BFC SEE Programu, certifikovane opštine su izdvojile veće umrežavanje i regionalno povezivanje BFC opština, prepoznatljivost i promociju, kao i mogućnost učešća u regionalnim inicijativama i projektima.

Učesnicima je nakon uspešno završenog postupka revizije i šest meseci posvećenog rada u kojem je konsultovano više od 100 sagovornika i stručnjaka iz oblasti lokalnog ekonomskog razvoja i standardizacije opštinskih usluga, predstavljena najnovija IV edicija međunarodnog BFC SEE standarda.

Dušan Petrović, dugogodišnji konsultant za BFC SEE Program i član BFC SEE Tehničkog komiteta koji je vodio proces revizije, predstavio je neke od prednosti unapređenog BFC SEE Programa, kao i najnovije kriterijume koji će se od ove godine primenjivati u celom regionu.

- Pored određenih metodoloških izmena i dodatnih benefita koje očekuju sve učesnike, poseban akcenat biće na inovacijama i dobrim praksama, kao i na oblasti zaštite životne sredine, cirkularne ekonomije i digitalizacije koje će po prvi put činiti deo kriterijuma na osnovu kojih će se meriti uspešnost i napredak opština i gradova u procesu certifikacije - istakao je Petrović.

Tokom drugog dana obuke, dugogodišnji konsultant na BFC SEE Programu Jovica Damnjanović je predstavio učesnicima najčešće izazove u procesu certifikacije, kao i novine u pogledu metodologije koje očekuju opštine u okviru novog certifikacionog ciklusa.

Obuci su prisustvovali predstavnici Privredne komore Crne Gore (PKCG) iz Podgorice, Miljan Šestović i Marija Stanišić Čađenović, Centra za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta u Rijeci (EFRI) iz Rijeke, Josip Čičak, Privredne komore Republike Srpske (PKRS) iz Banja Luke, Olivera Radić i Svjetlana Kević Zrnić, Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu (REDAH) iz Mostara, Himzo Tule, Instituta za razvojna istraživanja (RIINVEST) iz Prištine, Visar Vokrri, Saxhide Mustafa i Erisa Kallaba, Asocijacije jedinica lokalne samouprave republike Severne Makedonije (ZELS) iz Skoplja, Ivana Mitevska i Irena Nikolov, i Asocijacije za lokalnu autonomiju (ALAA) iz Tirane, Adelina Faricci i Enkeleda Hysa.

U susret novim procesima certifikacije i regionalne trke između najuspešnijih gradova i opština jugoistočne Evrope koja nas očekuje tokom 2023. godine dvodnevni skup je zvanično završen dogovorom oko daljih aktivnosti na projektu i samom BFC SEE Programu.


Povezani Sadržaji

Vesti

BFC SEE certifikacija - šansa za unapređenje uslova za poslovanje i investiranje na lokalu

21.06.2022

Kako doći do investitora, na koji način unaprediti konkurentnost i kakav...Pročitaj vest
Vesti

Osnovan Klub gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

24.06.2021

Gradonačelnici i predsednici 25 lokalnih samouprava iz Srbije potpisali su...Pročitaj vest
Vesti

Sedam gradova i opština iz Srbije dobili regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

17.10.2022

Novi Sad, Čačak, Leskovac, Ruma, Bor, Stara Pazova i Pećinci uspešno...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE