BFC SEE certifikacija - šansa za unapređenje uslova za poslovanje i investiranje na lokalu

Kako doći do investitora, na koji način unaprediti konkurentnost i kakav značaj u svemu tome ima međunarodni program BFC SEE certifikacije gradova i opština – neka su od glavnih pitanja o kojima se razgovaralo u okviru konferencije „Povoljno poslovno okruženje i povećanje investicija“, koju je uz podršku NALED-a organizovala Privredna komora Republike Srpske i Mreža za povoljno poslovno okruženje Republike Srpske, koju čine Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo privrede i preduzetništva i Savez opština i gradova Republike Srpske.

Izvršna dirketorka NALED-a Violeta Jovanović učestvovala je u panelu u okviru koga je sa predstavnicima certifikovanih gradova i ministarstava razgovarala o rezultatima BFC SEE programa, primerima dobrih praksi i investicionim potencijalima koji mogu doprineti većoj konkurentnosti lokalnih samouprava u regionu.

- Lokalne zajednice koje razmišljaju o svom privrednom napretku treba da uđu u proces BFC SEE certifikacije, jer će im to pomoći da budu efikasnije u komunikaciji sa privrednicima i budućim ulagačima, poručila je Jovanović.

Premijer Vlade Republike Srpske g. Višković je u svom obraćanju istakao da je ovaj skup na Jahorini dobra prilika da se ohrabre svi koji su u dilemi da li da idu ovim putem i naglasio da BFC SEE certifikat nije odlučujući, ali je svakako neophodan uslov da bi se išlo dalje i unapredilo poslovno okruženje na lokalu, te pozvao sve lokalne zajednice da se uključe u BFC SEE Program certifikacije.

Iz Privredne komore Republike Srpske poručeno je da je BFC SEE certifikacija još jedna prilika da se zajedničkim snagama radi na unapređenju uslova poslovanja i povećanju investicija.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske, premijer Radovan Višković, ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, pomoćnica ministra privrede i preduzetništva Slobodanka Dubravac, predsednik Saveza gradova i opština Ljubiša Ćosić, gradonačelnici certifikovanih gradova i opština u procesu, kao i brojni predstavnici međunarodne zajednice, privrede i diplomatskog kora.

Do sada je u Republici Srpskoj certifikovano 12 gradova i opština, a ovoga puta među dobitnicima ovog prestižnog priznanja našli su se sledeći gradovi i opštine: Prijedor, Doboj, Kotor Varoš, Zvornik, Teslić, Gradiška i Laktaši. Ranije su ovaj certifikat stekli: Banja Luka, Bijeljina, Novi Grad, Brod i Prnjavor, dok su trenutno u procesu Trebinje, Modriča, Srbac i Stanari.

BFC SEE Program se trenutno sprovodi u Srbiji, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Crnoj gori i Bosni i Hercegovini, a u planu je uključivanje dodatnih ekonomija jugoistočne Evrope. U okviru poslednje treće edicije standarda, kroz program je prošlo 60 gradova i opština iz regiona jugoistočne Evrope. 

 


Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE