Novi Sad, Leskovac, Ruma i Čačak pridružili se grupi najprivlačnijih gradova za ulaganja 

Novi Sad, Leskovac, Ruma i Čačak aktuelni su dobitnici BFC SEE priznanja nakon što su uspešno prošli kroz još jedan ciklus certifikacije i potvrdili status lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi. BFC SEE certifikat dodeljuje regionalna mreža partnerskih organizacija iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Osim po višestrukom učešću u BFC programu, navedene samouprave se u regionalnim okvirima ističu i po izuzetno visokom procentu ispunjenosti kriterijuma koje propisuje standard o povoljnom poslovnom okruženju. Novi Sad je treći ciklus certifikacije završio krajem 2020. godine sa oko 93% ispunjenosti, Ruma je četvrti put recertifikovana ove godine sa 91% ispunjenosti kriterijuma, dok je Čačak sa identičnim procentom prvi put stekao međunarnodni BFC SEE certifikat i status grada sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Najbolji rezultat ne samo u Srbiji nego i u regionu, ostvario je Leskovac sa nešto više od 96% ispunjenosti kriterijuma, a prema rečima gradonačelnika dr sci. med. Gorana Cvetanovića, za dobar rezultat zaslužan je posvećeni rad celokupne gradske uprave. 

-Naš grad je uspešno završio rekordni četvrti ciklus certifikacije, čime smo potvrdili da kontinuirano radimo na razvoju kvaliteta naših usluga, a maksimalan rezultat ostvarili smo u čak šest od 10 kriterijuma i sa opštinom Gradiška u susednoj Republici Srpskoj, Leskovac ima najbolji rezultat u čitavom regionu. Ovo značajno dostignuće rezultat je i dugogodišnjeg uspešnog rada Saveta za razvoj grada Leskovca oličenog u dobroj saradnji između privatnog sektora i lokalne administracije, ali i dokaz naše strateške opredeljenosti za uspostavljanje stabilnog poslovnog okruženja. BFC SEE certifikat će, kao i do sada, biti garancija da će novi ulagači i privrednici dobiti pouzdane usluge na najvišem nivou  - poručio je gradonačelnik dr sci. med. Goran Cvetanović. 

Leskovac se u privlačenju investitora vodio preporukom BFC SEE standarda da lokalne samouprave ciljaju ulagače iz industrija u kojima imaju najviše potencijala, te je ovaj grad sada poznat po kompanijama iz automobilske industrije (Jura, Aptiv i Autostop), tekstilne (Džinsi, Falke, Bim tex) i građevinske (Terastil, IGM Mladost). 

Od 59 lokalnih samouprava iz regiona koje su pristupile BFC SEE programu u okviru treće edicije standarda, njih 34 je certifikovano, a među njima i devet gradova i opština iz Srbije. Pored aktuelnih dobitnika, važeći BFC SEE certifikat imaju i Šabac, Ćuprija, Požarevac, Stara Pazova i Pećinci.

U cilju daljeg promovisanja programa i unapređenja pozicije certifikovanih samouprava, u toku je osnivanje BFC Kluba, novog radnog tela NALED-a, koje će okupiti čelnike najuspešnijih gradova i opština u Srbiji. Klub je zamišljen kao svojevrsna platforma za dijalog sa najvišim državnim zvaničnicima i akterima relevantnim za pitanje lokalnog ekonomskog razvoja. Uz to, članstvo bi moglo da računa i na druge privilegije kao što su uticaj na reformski proces, umrežavanje sa potencijalnim donatorima i investitorima, i učešće u specijalističkim programima obuka za lokalne administracije.

BFC SEE je jedinstveni program u jugoistočnoj Evropi koji lokalnim samoupravama nudi smernice za unapređenje kvaliteta usluga i informacija za postojeću privredu i potencijalne ulagače, koji na osnovu BFC kriterijuma mogu da mere lokalne uslove poslovanja u pet zemalja. Na putu do certifikata gradovi i opštine moraju da ispune 10 kriterijuma među kojima su postojanje strategije razvoja, funkcionalne Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i Privrednog saveta, adekvatnu infrastrukturu, efikasan proces izdavanja građevinskih dozvola, stimulativnu politiku za razvoj preduzetništva i dr.


Povezani Sadržaji

Vesti

Loznica, Krupanj i Crna Trava šampioni preduzetništva za 2020. godinu

11.04.2021

Loznica, Krupanj i Crna Trava šampioni su preduzetništva za...Pročitaj vest
Vesti

Postanite eGrađanin

15.04.2021

Građani koji žele da koriste sve usluge eUprave i postanu eGrađani od danas će u šalter salama gradskih i opštinskih...Pročitaj vest
Vesti

Proširen regionalni projekat upravljanja staklenom ambalažom

01.03.2021

Osam novih opština dobija kontejnere za reciklažu stakla...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE