Loznica, Krupanj i Crna Trava šampioni preduzetništva za 2020. godinu

Loznica, Krupanj i Crna Trava šampioni su preduzetništva za prošlu godinu kao najuspešniji promoteri pokretanja novih biznisa i korišćenja nacionalnih i lokalnih podsticajnih mera. Spram svoje veličine, zabeležili su najveći broj novoosnovanih preduzetničkih radnji i preduzeća, kao i korisnika mere poreskog oslobođenja početnika u poslovanju poznate pod sloganom Startuj legalno.

Takmičenje gradova i opština Šampioni preduzetništva 2020, pokrenuli su NALED i Republički sekretarijat za javne politike (RSJP), pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i uz podršku projekta nemačke razvojne saradnje „Reforma javnih finansija - Agenda 2030“ koji implementira GIZ. Cilj takmičenja bio je da se podstaknu lokalne samouprave na aktivno uključivanje u stimulisanje preduzetništva i legalnog poslovanja, kao i da se prepoznaju primeri najbolje prakse u Srbiji.

- Prošlu godinu završili smo sa 38.986 novoosnovanih privrednih subjekata što je gotovo 16% manje u odnosu na 2019. i 11,2% manje od proseka u prethodnih pet godina. Ipak, krajem 2020. smo imali nešto više od 400.000 aktivnih preduzetnika i privrednih društava. Pandemija je nanela ozbiljne društvene i ekonomske posledice svim zemljama, i dalji oporavak u velikoj meri zavisiće od naše sposobnosti da podstičemo preduzetništvo, novo zapošljavanje i inovacije. Važnu ulogu u tome ima ne samo država, već i lokalne samouprave, a u poslednje vreme direktna finansijska podrška malim i srednjim preduzećima dolazi i iz privatnih fondova – kaže Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u. 

Loznica, koja je pobedila u kategoriji velikih lokalnih samouprava, je tokom 2020. godine, između ostalog, oslobodila privredne subjekte plaćanja taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru, zakupa poslovnog prostora u vlasništvu grada, obaveze plaćanja izbacivanja i deponovanja smeća, kao i grejanja za sve korisnike usluge gradske toplane. 

Krupanj, pobednik među lokalnim samoupravama srednje veličine, je svojim lokalnim akcionom planom zapošljavanja za početnike u poslovanju predvideo bespovratna sredstva u iznosu od 250.000 do 300.000 dinara i za te namene iskorišćeno je 13,3 miliona dinara od čega je 30% obezbedila opština, a 70% NSZ. 

Iako je reč o najmanjoj i jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji, u Crnoj Travi je tokom 2020. osnovano 78 privrednih subjekata pretežno u sektorima građevine i usluga. To je u situaciji pandemije, i u odnosu na 1.000 i nešto stanovnika - značajan rezultat, čemu su doprineli efikasna lokalna poreska administracija i odeljenje za privredu. 

U prošloj godini je posebno izazovan bio  period vanrednog stanja (mart-maj) kada je osnovano svega 6.548 privrednih subjekata, upola manje u odnosu na isti period prethodne godine. Najslabiji mesec bio je april kada je osnovano svega 864 privrednih subjekata (80% manje nego u aprilu 2019). Ako posmatramo samo preduzetnike, u 2020. došlo je i do privremenog prekida rada gotovo 37.000 preduzetničkih radnji, posebno u martu (više od 10.000), na šta je najviše uticalo vanredno stanje, ali i početak primene testa samostalnosti. 

Do stabilizacije u pogledu broja novoosnovanih i brisanih privrednih subjekata, kao i privremenih prekida rada preduzetnika došlo je u drugoj polovini godine što se može posmatrati kao pozitivan rezultat mera podrške privredi Vlade Srbije.

Kada je reč o poreskom oslobođenju početnika u poslovanju koje je uvela Vlada Srbije uz podršku NALED-a i GIZ-a, ova olakšica je u godini izbijanja pandemije podstakla osnivanje 513 privrednih subjekata, najviše u sektorima trgovine i prerađivačke industrije. Od 2021. ova mera je fokusirana samo na privredna društva koja obavljaju inovacionu delatnost, s tim što je povećan limit za isplatu zarada osnivačima do 150.000 dinara bez obaveze plaćanja poreza i doprinosa tokom prve tri godine poslovanja. 

- Kako bi mera Startuj legalno dala pun efekat, preporuka je da se poresko oslobođenje omogući i preduzetnicima u sistemu paušalnog oporezivanja, da se proširi na druge delatnosti, kao i da se automatizuje proces kontrole zahteva za oslobođenje kako bi se smanjio prostor za zloupotrebe i rasteretili kapaciteti Poreske uprave– dodaje Vasiljević.

StarTech – kako velike kompanije mogu da podrže mali biznis 

Kompanija Philip Morris odlučila je da opredeli čak pet miliona dolara za podršku domaćoj privredi u okviru trogodišnjeg projekta StarTech, koji sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Republike Srbije. U pitanju je prvi, ovako veliki, privatni projekat koji daje bespovratna sredstva za otpočinjanje i razvoj biznisa zasnovanog na znanju i inovacijama. Na sajtu www.startech.org.rs objavljen je javni poziv za dodelu prvih milion dolara start-up timovima, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima koji žele da ulože novac u razvoj inovativnih proizvoda i usluga, ili digitalnu transformaciju svog poslovanja. Konkurs je otvoren do 4. juna, a na raspolaganju su grantovi od 15.000 do 100.000 dolara. 


Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE