Region jugoistočne Evrope bogatiji za 30 novih investicionih destinacija

Za deset godina koliko se međunarodni Program certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) sprovodi u regionu, tačno 100 gradova i opština učestvovalo je u ovom procesu, a uspešno su kroz program prošle 63 lokalne samouprave i time stekle pečat kvaliteta da postojećoj privredi i potencijalnim investitorima pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima.


Svečana promocija i uručenje certifikata za čak 30 gradova i opština iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje su u poslednje dve godine kroz BFC SEE program potvrdile da imaju povoljno poslovno okruženje, biće upriličena na velikoj regionalnoj konferenciji „Partnerstva za konkurentniji region – CORE days 2022“, koja se održava 17. i 18. oktobra u Dubrovniku. Našu zemlju će pred partnerima iz regiona predstavljati čak sedam gradova i opština.

- Na skupu će pored dodele certifikata biti ozvaničeno i lansiranje zajedničke regionalne platforme koja će služiti institucijama i organizacijama u jugoistočnoj Evropi za razmenu znanja i dobrih praksi u sprovođenju reformi i unapređenju uslova poslovanja, a jedan od njenih stubova biće i BFC SEE program. Pored Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije koje su ovaj vid saradnje pokrenule još 2012, na konferenciji u Dubrovniku će se platformi pridružiti novi partneri iz regiona – kaže Goran Svilanović, savetnik za regionalnu saradnju u NALED-u. 

Učesnici CORE Days 2022 konferencije imaće priliku da iz prve ruke čuju kako BFC SEE standard pomaže lokalnim samoupravama u jačanju lokalne privrede i privlačenju investicija i kako najbolje iskoristiti ovaj resurs za podsticanje lokalnog ekonomskog razvoja. 

Gradovi i opštine koje su prošle ili prolaze BFC SEE program prepoznati su i van granica regiona. Na listi „Evropski gradovi i regioni budućnosti“ koju izdaje FDI Intelligence (servis lista Financial Times), te lokalne samouprave su najčešće rangirane kada je reč o najboljim destinacijama u regionu zapadnog Balkana. Na listi za 2022/23 opština Laktaši je zauzela prvo mesto u kategoriji mikro gradova po troškovnoj efektivnosti dok su drugi i treći Leskovac i Zrenjanin, ispred gradova i opština iz ostatka Evrope.

Među prvih 10 u različitim kategorijama koje ocenjuje FDI Intelligence (postojanje strategije privlačenja investicija, ekonomski potencijal, poslovno okruženje i dr.) su i Niš, Kragujevac i Subotica, Skoplje, Gradiška, Zvornik i Trebinje. U prethodnim izdanjima na listi su se našli i Šabac, Novi Sad, Sombor, Zaječar, Sremska Mitrovica, Bijeljina, Prijedor, Štip, Prilep i dr. Reč je o lokalnim samouprava koje su bile ili su i dalje nosioci BFC SEE certifikata odnosno nalaze se u procesu certifikacije.

BFC SEE je jedinstveni program u jugoistočnoj Evropi koji lokalnim samouprava nudi smernice za unapređenje kvaliteta usluga i informacija za postojeću privredu i potencijalne ulagače, koji na osnovu BFC SEE kriterijuma mogu da procene lokalne uslove poslovanja u nekoliko zemalja koje ovaj program implementiraju. Da bi stekle status opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem prema ovom međunarodnom standardu, opštine i gradovi moraju da ispune 10 kriterijuma, među kojima su i postojanje strategije ekonomskog razvoja, privrednog saveta, adekvatne infrastrukture, efikasnih usluga, podrška preduzetništvu i saradnja sa privatnim sektorom, predvidivost troškova poslovanja i dr. Certifikat važi tri godine i neophodno ga je obnoviti.


Povezani Sadržaji

Vesti

BFC SEE certifikacija - šansa za unapređenje uslova za poslovanje i investiranje na lokalu

21.06.2022

Kako doći do investitora, na koji način unaprediti konkurentnost i kakav...Pročitaj vest
Vesti

Osnovan Klub gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

24.06.2021

Gradonačelnici i predsednici 25 lokalnih samouprava iz Srbije potpisali su...Pročitaj vest
Kliping

[RTS 1] BFC SEE pečat kvaliteta

31.10.2019

Mreža za povoljno poslovno okruženje uručila Ćupriji, Šapcu i Požarevcu potvrdu da su po meri privrede. ...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE