Cirkularna ekonomija i životna sredina - razvojna šansa gradova i opština u Srbiji

Druga sednica Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u 2021. godini održana je u sredu, 29. septembra, u prostorijama Naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Domaćin prvog radnog sastanka Kluba nakon osnivačke sednice koja je održana u junu mesecu, bila je gradonačelnica Niša i predsednica Kluba Dragana Sotirovski. U prisustvu Milana Ranđelovića, direktora Naučno-tehnološkog parka i izvršne direktorke NALED, Sotirovski je u uvodnom obraćanju prilikom otvaranja sednice, istakla značaj strateškog pristupa problemima i razvijanja svesti o zaštiti životne sredine i u tom kontekstu sa članovima Kluba razgovarala o praktičnim problemima sa kojima se suočavaju na lokalu i održivom razvoju koji bi ubuduće bio orijentisan na cirkularnu ekonomiju. Gđa. Jovanović je ohrabrila sve članove Kluba da istupe sa svojim lokalnim problemima, istakvaši da je NALED njihova kuća, mesto javno-privatnog dijaloga i da je cilj druge sednice Kluba da se čuje kakva je podrška potrebna gradovima i opštinama da bi bili uspešniji. U kontekstu centralne teme sastanka, gđa. Jovanović je istakla da nordijski region ima originalna rešenja u oblasti cirkularne ekonomije, zaštite životne sredine i upravlјanja otpadom koja želimo da primenimo u Srbiji.

Specijalni gosti sednice bili su pomoćnica ministarke zaštite životne sredine Sandra Dokić i šef Sektora za životnu sredinu, transport, energiju i poljoprivredu u Delegaciji EU Sakellaris Hourdas, sa kojima su gradonačelnici i predsednici opština imali priliku da diskutuju o razvojim potencijalima lokalnih samouprava u oblasti životne sredine. Ovom prilikom, predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine i Delegacije EU govorili su o viziji, ciljevima i prioritetima EU i Srbije za naredni period, ali i o načinima finansiranja i institucionalnoj podršci razvojnim projektima u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou.

Predstavnici vodećih gradova i opština u Srbiji u prvom delu sednice, razgovarali su i o strateškim ciljevima i prioritetima u budućem radu Kluba, gde su kao najvažnije pored unapređenja uslova u oblasti zaštite životne sredine, nominovali i teme koje se odnose na regulisanje imovinskih prava kros postupke ozakonjenja, konverzije zemljišta i komasacije. Pored toga, u narednom periodu, Klub će aktivno raditi i na razvoju usluga e-uprave, jačanju kapaciteta Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj u svojim lokalnim samoupravama, kao i unapređenju i inovaciji kriterijuma BFC SEE standarda u okviru predstojećeg postupka revizije i usvajanja IV edicije.

Po završetku sednice, svi prisutni su imali priliku da uz gostoprimstvo u pratnji Ranđelovića, obiđu prostorije Naučno-tehnološkog parka, razgovaraju sa korisnicima usluga i na taj način se upoznaju sa svim prednostima koje ovaj koncept nudi. Ranđelović je istakao da se nada da će svoju razvojnu šansu u ovome videti i ostali predstavnici lokalnih samouprava i u tom smislu izrazio spremnost da članovima Kluba bude na raspolaganju za svu eventualnu pomoć i podršku u realizaciji ove inicijative u njihovim gradovima i opštinama.


Povezani Sadržaji

Projekti

Cirkularna Ekonomija

16.04.2020

Projekat podrazumeva izradu dela predloga programa za cirkularnu ekonomiju...Pročitaj više
Vesti

Cirkularna ekonomija - šansa za više od 30.000 novih radnih mesta

30.08.2020

U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada od kojih se čak 10...Pročitaj vest
Vesti

Osnovan Klub gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

24.06.2021

Gradonačelnici i predsednici 25 lokalnih samouprava iz Srbije potpisali su...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE