Članovi NALED-a izabrali novi Upravni odbor i reformske prioritete do 2025.

Novi Upravni odbor NALED-a u naredne četiri godine predvodiće Stanka Pejanović (Hisense), Igor Vukašinović (Apatinska pivara), Svetislav Atanasov (Coca-Cola), Goran Kovačević (Gomex) i Vladislav Cvetković (PwC) ispred članova iz redova privrede. Predstavnici lokalnih samouprava biće Nikola Dašić (Kragujevac), Goran Cvetanović (Leskovac) i Nikola Vučen (Smederevska Palanka), a civilnog sektora Tijana Gajić (Pexim fondacija), odlučili su članovi NALED-a na 15. godišnjoj i 8. izbornoj skupštini organizacije, čija je svečana sednica danas održana u hotelu Hyatt.

Reformski prioriteti novog rukovodstva i prioriteti NALED-a do 2025. po odluci članova biće zaštita životne sredine (prosečna ocena 4,6), razvoj eUprave, suzbijanje sive ekonomije i razvoj zdravstvenog sistema (ocena 4,4). Slede podrška jačanju preduzetnika, malih i srednjih preduzeća, unapređenju poreskog sistema, kao i modernizaciji opštinskih usluga i unapređenju imovinsko-pravnih pitanja i uslova za gradnju.

- Posle tri godine na čelu Upravnog odbora ponosan sam na ostvarene rezultate i to što smo ispunili 98% ciljeva strateškog plana razvoja NALED-a, realizovali više od 30 projekata, izradili više od 150 analiza, istraživanja i drugih publikacija, učestvovali u više od 40 radnih grupa Vlade za izradu propisa. Takođe sam ponosan na 30 rešenih preporuka Sive knjige, 50.000 prijavljenih sezonskih radnika u poljoprivredi, više od 300.000 pozitivno rešenih zahteva za gradnju, milion podnetih zahteva za upis u katastar preko eŠaltera i druge uspešne reforme kojima smo doprineli. Ali više od svih brojki, ponosan sam na snažne temelje na kojim sada živi naša zajednica, sa više od 300 posvećenih članova iz privrede, akademske zajednice, javnog i civilnog sektora i timom vrsnih stručnjaka Izvršne kancelarije, kao i ugledom jedinstvene, najveće i najznačajnije privatno-javne asocijacije u Srbiji – rekao je odlazeći predsednik UO Vladimir Novaković.

Osim novog saziva Upravnog odbora, članovi NALED-a birali su i Nadzorni odbor. Rad organizacije u naredne četiri godine kontrolisaće Suzana Cvetković (DIS), Boban Đurović (Vrnjačka Banja), Slobodan Milenković (Vranje), Igor Anić (ProCredit banka) i Darko Stanisavić (Deloitte).
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je da je NALED bio pouzdan i značajan partner u svim reformama u oblasti građevinarstva, od uvođenja e-dozvole koja je značajno unapredila naše poslovno okruženje do reforme katastra. 

“Ako postoji nešto što smo naučili iz svih prethodnih reformi, to je da možemo kao zemlja da napredujemo samo ako se menjamo i ako radimo zajedno. Srbija je donošenjem novih zakona iz oblasti energetike krenula putem energetske tranzicije koji nosi brojne izazove, ali i koji otvara nove mogućnosti za razvoj. Zelena agenda može da bude naša agenda rasta, koja će doneti nove investicije, nova radna mesta i tehnološki napredak i verujem da ćemo u NALED-u imati partnera u njenom sprovođenju i ostvarivanju vizije zelene Srbije”, rekla je Mihajlović.

Ambasador SAD Entoni Godfri čestitao je NALED-u 15. rođendan i dodao da u ovoj godini i USAID slavi 20 godina rada u Srbiji. On je ocenio da je dvehiljaditih ekonomski razvoj u Srbiji bio podcenjen, zbog čega je bilo neophodno okupiti institucije, javni i privatni sektor kako bi poboljšali investicije širom zemlje.

- NALED je tada izrastao iz projekta MEGA, ali kasniji uspeh je samo njegov. NALED je, uz podršku USAID-a, pokrenuo Sivu knjigu propisa, a uz pomoć Vlade Srbije do danas je rešena gotovo polovina preporuka, koje su donele milionske uštede građanima i privredi. Podržali smo i uvođenje e-građevinskih dozvola koje su omogućile opštinama da reše više od 600.000 zahteva za gradnju, a zajedno smo odgovorili i na potrebe lokalnih zajednica, kao što su tretman otpadnih voda, onlajn nastava i zaštita pčela – rekao je Godfri.

Tokom ove i prošle godine NALED je pokrenuo i realizovao 36 projekata koje su podržali USAID, GIZ, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, švedska agencija SIDA, Svetska banka, UNDP, Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj,  a reformske inicijative sve više podržava i društveno-odgovorna privreda u Srbiji – Philip Morris International, MK Group, Moravacem, Neoplanta, Apatinska pivara, A1, Telenor, Telekom i dr.

Priznanja NALED Strela za ambasadora Šiba i direktora kancelarije Svetske banke Ndegvu

Na skupštini NALED-a, tradicionalno su dodeljena godišnje priznanja „NALED Strela“ ključnim međunarodnim partnerima za doprinos ekonomskom razvoju i ispunjenju misije organizacije na unapređenju poslovnog ambijenta u Srbiji. Priznanja su zaslužili ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib i direktor Kancelarije Svetske banke u našoj zemlji Stiven Ndegva.

Podrška Vlade Nemačke i ambasadora u prethodnim godinama posebno je bila izražena kod izrade i sporovođenja Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, uvođenja mere poreskog oslobođenja za početnike u poslovanju „Startuj legalno“ i elektronske prijave sezonskih radnika u poljoprivredi, obezbeđivanja vrednih donacija zaštitne opreme za lokalne organe i socijalne službe u 15 gradova i opština tokom pandemije COVID-19, kao i u oblasti zaštite životne sredine.

- Nagradu vidim kao priznanje izvanrednom partnerstvu NALED-a, Nemačke ambasade i Nemačke razvojne saradnje (GIZ). Od mnogobrojnih rezultata, naročito sam ponosan na doprinos zaštiti životne sredine kroz izgradnju infrastrukture za reciklažu stakla u 14 gradova i opština u Srbiji, kao i na i uvođenje poreskog oslobođenja za početnike u poslovanju, koje je motivisalo  811 mladih i nezaposlenih da otpočnu svoj biznis – rekao je ambasador Šib u video obraćanju.Odlazeći šef Kancelarije Svetske banke Stiven Ndegva bio je tokom svog mandata podrška u potvrđivanju uspeha Srbije na Doing business listi ove međunarodne organizacije gde je ušla u Top 50 zemalja i daljim reformama na smanjenju birokratije kroz digitalizaiju i optimizaciju javne uprave.

Pored rada na reformama koje meri DB lista, Ndegva je s NALED-om blisko sarađivao i na realizaciji Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije i unapređenja našeg zdravstvenog sistema kroz izradu Plana optimizacije mreže zdravstvenih ustanova. 

 

NALED - Rezultati i aktivnosti by NALED

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE