Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem: Uručena računarska oprema pilot lokalnim samoupravama

U sklopu projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem koji NALED sprovodi u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ) i kompanijom Telegroup, a uz podršku Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), tokom prošle nedelje uručena je računarska oprema za pet pilot lokalnih samouprava na projektu – Sombor, Subotica, Vrbas, Inđija i Bačka Topola. Ova donacija ima za cilj da unapredi njihove tehničke kapacitete za poslove upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

Pored opreme, navedenim gradovima i opštinama dodeljena je i licenca za AgroLIFE platformu za digitalno upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom koja se pilotira u okviru projekta. Integracija informacionih i komunikacionih tehnologija u poljoprivredu danas igra ključnu ulogu u razvoju održive poljoprivredne proizvodnje, a zahvaljujući aplikaciji kakva je AgroLife, agronomi i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava mogu efikasnije da planiraju i organizuju proizvodnju, da povećaju prinose i smanje operativne troškove.

Kao deo ove platforme, početkom godine u pet vojvođanskih lokalnih samouprava instalirano je 50 meteo-stanica, koje prate vlažnost vazduha, jačinu vetrova i stanje zemljišta u realnom vremenu, a svi neophodni podaci dostupni su i do mesec dana unazad. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Nove meteo-stanice obaveštavaju kad je vreme za njivu

12.02.2021

Više od 18.000 poljoprivrednika iz Sombora, Vrbasa, Inđije, Bačke...Pročitaj vest
Vesti

Nove meteo-stanice za veći prinos u poljoprivredi

14.06.2020

Sombor, Inđija, Vrbas, Bačka Topola i Subotica biće prve lokalne samouprave u Srbiji koje će dobiti najsavremenije meteo-stanice i...Pročitaj vest
Projekti

Uvođenje AgroLife softvera

19.12.2019

Projekat za unapređene i transparentnije opštinske usluge za poljoprivrednike i privredu....Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE