Digitalno ubrzanje veliki potencijal za razvoj zemalja Zapadnog Balkana

NALED je 2024. proglasio za godinu digitalizacije i veštačke inteligencije kao pokretača reformi svih zemalja Zapadnog Balkana. Prioriteti za novu Vladu Srbije, prema mišljenju članova NALED-a, treba da budu unapređenje uslova za razvoj eUprave i ePoslovanja, podsticanje gradnje i investicija, kao i sprovođenje zelene agende, saopštio je predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković na svečanoj sednici kojom je završena 18. godišnja Skupština organizacije.

- Posebnu pažnju ćemo posvetiti imovinsko-pravnim pitanjima i rešavanju decenijskih problema poput legalizacije i starih predmeta u katastru, što otvara put za više investicija. Nastavićemo da podržavamo domaće preduzetnike i inovatore. Radićemo na pružanju podrške uvođenju širokopojasnog interneta u ruralnim područjima, unapređenju informacione bezbednosti, digitalizaciji u zdravstvu i daljem razvoju elektronskih usluga za građane i privredu – istakao je  Cvetković.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je da će država ostati posvećena važnim reformama, te da predstoji veliki broj zadataka.

- Zajedno ćemo raditi na novoj listi prioriteta da bismo implementirali sve one kompleksne i zahtevne inicijative za koje se NALED zalaže već dugi niz godina – rekla je Brnabić.

Ministarka privrede Adrijana Mesarović rekla je da je jedan od glavnih prioriteta nove Vlade Srbije  podizanje životnog standarda građana, kroz razvoj poslovnog okruženja.

- Priliv stranih direktnih investicija tokom prvog tromesečja 2024. iznosio je 1,1 milijardu evra. NALED je  naš važan partner ka daljem razvoju privrednog ambijenta. Posvećeno ćemo raditi na razvoju srpske ekonomije i kontinuiranom osluškivanju potreba domaće privrede– istakla je Mesarović.

Srbija je sprovela značajne reforme u oblasti građevine koje će u narednom periodu slediti i Crna Gora. Uz podršku NALED-a pokrenućemo proces uvođenja sistema izdavanja e-građevinske dozvole, najavio je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.

- Dve ključne inicijative Crne Gore su sveobuhvatna reforma našeg katastarskog sistema i elektronsko izdavanje dozvola. Prepoznajemo da katastarski podaci čine okosnicu efikasne eUprave i poslovanja. Naši napori da modernizujemo ovaj sistem vođeni su potrebom za većom transparentnošću, efikasnošću i kvalitetom u upravljanju podacima– objasnio je Odović.

Gost na Skupštini NALED-a bio je i Goran Samuel Pešić, izvršni direktor i predsednik Samuel grupe, koji je govorio o saradnji Srbije i Kanade, kao i značaju digitalne transformacije srpske privrede. On je istakao da očekuje dolazak domaćih kompanija u Kanadu, koja može da im bude kapija i za izlazak na tržišta Severne Amerike.

- Procvat IT sektora u Srbiji privukao je pažnju kanadskih poslovnih lidera. Srbija je izvor digitalnih inovacija, tehničke ekspertize i ekonomskog potencijala - naveo je Pešić.

U protekloj godini, NALED je bio uključen u više od 40 projekata za unapređenje poslovnog okruženja. Kao nezavisna javno-privatna asocijacija, NALED okuplja više od 350 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva, a zajedno sa članstvom iz civilnog sektora i lokalnim udruženjima predstavlja još 22.000 malih biznisa iz Srbije.

Priznanja NALED Strela  za doprinos ekonomskom razvoju

Na 18. Skupštini NALED-a tradicionalno su dodeljena priznanja NALED Strela ključnim partnerima iz međunarodne zajednice za doprinos ekonomskom razvoju Srbije i regiona. Ambasadorka Švedske Anika Ben David dobila je nagradu za izuzetan doprinos u transformaciji Srbije ka održivom i odgovornom društvu. Priznanje za doprinos podsticanju dijaloga i saradnje na Zapadnom Balkanu uručeno je opunomoćenoj ministarki ambasade Hrvatske Davorki Velecki-Čičak. 

Podrška članova i partnera

Zahvaljujemo svim našim članovima, donatorima i partnerima iz međunarodne zajednice na doprinosu u usmeravanju rada organizacije, kao i na podršci u sprovođenju inicijativa za transparentnije, digitalnije i sigurnije uslove poslovanja u zemlji i regionu.  

Posebna zahvalnost ide našim članovima koji su podržali organizaciju NALED Skupštine – pokroviteljima skupa, kompanijama British American Tobacco, Coca Cola HBC i Lafarge, JP Pošta Srbije i gradu Nišu, kao i prijateljima Akreditacionom telu Srbije, Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza, kompanijama AIGO, Alta banka, MediGroup, Steel Impex i gradu Šapcu.


Povezani Sadržaji

Vesti

Članovi NALED-a izabrali novi Upravni odbor i reformske prioritete do 2025.

24.06.2021

Novi Upravni odbor NALED-a u naredne četiri godine predvodiće Stanka...Pročitaj vest
Vesti

Članovi NALED-a izabrali prioritete, smanjenje poreza recept za uspeh Zapadnog Balkana

25.05.2023

Članovi NALED-a odlučili su da podrška daljem razvoju eUprave,...Pročitaj vest
Vesti

Članovi NALED-a usvojili 12 reformskih prioriteta do 2025.

18.05.2022

Podrška sprovođenju zelene agende, unapređenje uslova za investiranje i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE