eFakture startuju 1. maja, održana završna obuka za javni sektor

Obavezna primena elektronskog fakturisanja u transakcijama unutar javnog sektora i privatnog ka javnom počinje 1. maja. Od oko 10.000 korisnika javnih sredstava koji će među prvima biti obuhvaćeni ovom reformom, na novi sistem registrovalo se više od trećine, istaknuto je na današnjoj završnoj obuci za korišćenje eFaktura.

- Ministarstvo već dve godine intenzivno radi na razvoju i uspostavljanju dva vrlo važna sistema – eFakture i eFiskalizacija. To su ključni projekti koji idu u prilog ne samo efikasnijem funkcionisanju države, nego i naše privrede. Kada je reč o sistemu elektronskog fakturisanja, naš osnovni cilj bio je da uhvatimo korak sa evropskim trendovima. Ovaj zakon je apsolutno usklađen sa direktivama Evropske unije i od njih smo preuzeli sve ono što smo smatrali da je najbolja praksa u ovoj oblasti. Štaviše, rekla bih da smo uspeli da nadmašimo pojedine države u ovoj sferi što je veliki uspeh za sve nas – poručila je Slavica Savičić, državna sekretarka u Ministarstvu finansija.

Elektronsko fakturisanje obezbediće transparentniji i efikasniji proces kreiranja i slanja faktura, ali i brži povraćaj PDV-a, što je bio jedan od najvažnijih zahteva privrede. Kako je naglasila Savičić, ovaj koristan i unapređen alat u potpunosti je besplatan i jednostavan za upotrebu.

Na sajtu Ministarstva finansija od 11. aprila ove godine dostupna je unapređena demo verzija sistema, a moguće je pristupiti i produkcionoj. Interesovanje za testiranje novog sistema kontinuirano raste, a do sada su uz pomoć istog poslate 43 fakture, od čega je 17 otišlo ka korisnicima javnih sredstava.

Od septembra prošle godine održano je više od 30 radionica i treninga za korišćenje eFaktura kojima je učešće uzelo više od 2.000 predstavnika iz javnog i privatnog sektora, a oko 50.000  korisnika već je imalo priliku da pogleda video uputstva. Obuke je organizovao NALED uz podršku Ministarstva finansija, Britanske ambasade i kompanije Philip Morris.

-Elektronsko fakturisanje spada u višegodišnje prioritete NALED-a i na njegove benefite ukazivali smo kako kroz našu Sivu knjigu, tako i kroz Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije. Digitalizacija prometa faktura predstavlja važan korak napred ka uspostavljanju uslova za pravičnu tržišnu utakmicu i efikasnije poslovanje za više od 130.000 privrednika u sistemu PDV-a. Takođe, pored sigurnije i transparentnije naplate potraživanja, eFakture će doneti veliko administrativno rasterećenje – na ovaj način rešićemo se najmanje 4.000.000 papirnih dokumenata i to samo u javnom sektoru – izjavio je Marko Danon, šef Jedinice za konkurentnost u NALED-u.

Sistem eFaktura uvodi se fazno, a obaveznoj primeni novog sistema pridružiće se i privreda. Od 1. jula javni sektor biće u obavezi da izdaje eFakture privatnom, a od 1. januara 2023. godine elektronske fakture u međusobnom poslovanju razmenjivaće i celokupna poslovna zajednica.


Povezani Sadržaji

Vesti

Još mesec dana i stare kase odlaze u prošlost - startuju i eFakture

01.04.2022

Još mesec dana ostalo je do prelaska na sistem elektronske fiskalizacije,...Pročitaj vest
Vesti

Primena eFaktura startuje 1. maja

01.12.2021

Obavezna primena elektronskog fakturisanja u transakcijama unutar javnog sektora (G2G) i privatnog sektora ka javnom (B2G) startovaće 1....Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE