Kokus razmatrao zakone u oblasti građevinarstva i investicija

Novi saziv Ekonomskog kokusa Narodne skupštine u četvrtak 27. aprila održao je prvu radnu sednicu na kojoj je razmatran set nacrta zakona u oblasti građevinarstva i imovinsko-pravnih odnosa nad nepokretnostima koji će se uskoro naći pred poslanicima, kao i druge propise i procedure koji trenutno koče brojna ulaganja u našoj zemlji.

Predstavnici NALED-a istakli su veliki značaj otklanjanja administrativnih barijera i rešavanja imovinsko-pravnih pitanja zbog doprinosa građevinskog sektora ekonomskom razvoju Srbije. Udeo građevinskog sektora u BDP-u bio je 3,4% do uvođenja sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola da bi nakon ove veoma uspešne reforme koju je inicirao NALED dostigao udeo od 5,7%. Nakon dugogodišnjeg trenda rasta građevinske proizvodnje, u prošloj godini je došlo do pada vrednosti radova od čak 11,8% zbog čega je potrebno dalje unapređivati uslove za investiranje.

Pred poslanicima će se prvo naći izmene Zakona o planiranju i izgradnji gde su najznačajniji pomaci uvođenje sistema eProstor, uvođenje elemenata „zelene agende“ u ovu oblast, ukidanje naknade za konverziju prava korišćenja u pravo svojine nad nepokretnostima, preuzimanje nadležnosti resornog ministarstva u situacijama kada investitor proceni da lokalna samouprava neće biti efikasna u izdavanju dozvola, vraćanje Agencije za prostorno planiranje, uvođenje glavnog državnog urbaniste i dr.

Predstavnici NALED-a ukazali su poslanicima na dobra rešenja u zakonu, ali i na potencijalne rizike koje nose pojedine odredbe u nacrtu i sugerisali da bi njihovom usvajanju trebalo pristupiti s oprezom. Istaknuto je i da bi izmene zakona trebalo dopuniti sa rešenjima kao što su ukidanje naknade za izdavanje uslova za projektovanje, ukidanje Revizione komisije ili smanjivanje njenih nadležnosti, relaksiranje rokova u zakonu koji su propisani vrlo ambiciozno, uz uspostavljanje efikasnog mehanizma sankcionisanja onih koji probijaju rokove i dr.

Predstavljene su i inicijative za izmene drugih propisa, a pre svega predlozi za uvođenje novog mehanizma za sprovođenje legalizacije nezakonito izgrađenih objekata u cilju realizacije masovnog ozakonjenja, kreiranje novog mehanizma rešavanja tzv. starih predmeta u katastru, digitalizacija dokumentacije na gradilištima i dr. Od poslanika je zatraženo i da Narodna skupština donese autentično tumačenje člana 95. Zakona o zadrugama kako bi se stavila tačka na zahteve lažnih zadruga za povraćaj poljoprivrednog zemljišta koji blokiraju raspolaganje tom zemljom i investiranje.

Na narednoj sednici Ekonomskog kokusa, očekuje se razmatranje izmena seta zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

Novi saziv Ekonomskog kokusa konstituisan je 20. aprila i u radu učestvuje više od 30 poslanika iz 13 poslaničkih grupa vladajuće većine i opozicije. Predsedavajući kokusa je poslanik Ninoslav Erić iz SNS-a.


Povezani Sadržaji

Vesti

eProstor rešava veliku prepreku za investiranje u Srbiji

28.01.2021

Izrada prostornih i urbanističkih planova koji određuju namene i propisuju...Pročitaj vest
Vesti

Investitorima u prehrambenom sektoru odobreno više od 38 miliona evra podsticaja

04.12.2020

Od 2006. godine, Ministarstvo privrede odobrilo je podsticaje koji...Pročitaj vest
Vesti

Konstituisan novi saziv Ekonomskog kokusa u Narodnoj skupštini

20.04.2023

Novi saziv Ekonomskog kokusa konstituisan je danas u Narodnoj skupštini...Pročitaj vest
Vesti

Na putu do građevinske dozvole: šta muči državu, a šta investitore?

24.02.2023

Izdavanje građevinskih dozvola već sedam godina sprovodi se u potpunosti...Pročitaj vest
Vesti

Održana sednica Saveza za imovinu i investicije

11.02.2021

Prilikom prve sednice Saveza za imovinu i investicije u 2021, predstavljen je Godišnji izveštaj ovog radnog tela,...Pročitaj vest
Vesti

Proglašene prve StarTech zvezde - 29 timova i kompanija dobilo milion dolara za investicije

08.10.2021

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, generalni direktor kompanije Filip Moris...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE