Najavljeno ponovno aktiviranje Radne grupe za podatke Vlade Srbije, uz uključenost NALED-a

Formirana je Radna grupa za podatke Saveza za eUpravu NALED-a koja će okupiti članove iz javnog i privatnog sektora posebno zainteresovane za ovu oblast. Za šefa Radne grupe izabran je Saša Bilanović iz kompanije Algotech.

Na događaju su govorili Andrej Gluščević iz Kancelarije za IT i eUpravu, kao i  Sanja Arizanović i Slobodana Markovića iz UNDP-a. Oni su članovima detaljno predstavili Portal otvorenih podataka, naglašavajući njegovu ulogu u procesu digitalizacije, ali i izazove s kojima se država suočava u oblasti otvorenih podataka.

Prisutni su imali priliku i da iznesu svoje predloge za unapređenje Portala otvorenih podataka, ističući važnost ponovne upotrebe podataka kroz njihovo otvaranje, kao I potrebu za izmenom postojeće regulative koja se odnosi na otvorene podatke.

Takođe, istaknuta je i potreba da se radi na većoj edukaciji građana i promovisanju ovog Portala, a posebno da se radi na motivisanju institucija da otvaraju podatke kako bi njima dali novu vrednost i podsticali stvaranje nekog pametnog rešenja. Najavljeno je i ponovno aktiviranje Radne grupe za podatke Vlade Republike Srbije, što će imati ključnu ulogu u rešavanju pomenutih problema.

- Ova tema je od velikog značaja Saveza za eUpravu i jedan je od strateških prioriteta u ovoj godini. Zbog toga ćemo u narednom periodu pružiti podršku resornom Ministarstvu u ovoj oblasti, a naročito kroz uključivanje u rad Radne grupe za podatke – istakla je Irena Đorđević Šušić, šefica Jedinice za digitalizaciju, inovacije i preduzetništvo u NALED-u.

Sastanak Radne grupe za podatke održan je u sklopu projekta “Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost” koji je podržan od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

 

Najavljeno ponovno aktiviranje Radne grupe za podatke Vlade Srbije
Najavljeno ponovno aktiviranje Radne grupe za podatke Vlade Srbije
Najavljeno ponovno aktiviranje Radne grupe za podatke Vlade Srbije

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE