Održan prvi okrugli sto u okviru kampanje Mesec paušalaca

U ponedeljak, 10. septembra u Beogradu je organizovan prvi od četiri regionalna okrugla stola u okviru javne kampanje Mesec paušalaca, kako bi se kroz javno-privatni dijalog identifikovali izazovi i ponudila moguća rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja u Srbiji.  Događaj je okupio predstavnike Poreske uprave, Republičkog sekretarijata za javne politike, NALED-a, poslovnih udruženja, kao i pojedinačne preduzetnike zainteresovane za ovu reformu.

Na skupu su kao ključni nedostaci paušalnog oporezivanja izdvojeni neizvesnost u postupku odobravanja statusa obveznika paušalnog oporezivanja, nepreciznost kriterijuma i prostor za veliku subjektivnost u radu poreskih inspektora pri utvrđivanju visine poreza, kašnjenje poreskih rešenja, obimna administracija, prepreke ostvarivanju prava na zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Dušan Vasiljević iz NALED-a istakao je da se svake godine registruje između 20.000 i 30.000 preduzetnika među kojima je značajan deo onih koji počinju u režimu paušalnog oporezivanja. Iako je paušalaca manje od polovine u ukupnom broju preduzetnika, od njih se naplati više od polovine poreza što dovoljno govori o značaju ovog sistema oporezivanja.

Dragan Agatunović iz Poreske uprave ocenio je da je komunikacija i saradnja te institucije s poreskim obveznicima svake godine sve bolja i bolja i da je u poslednjih nekoliko godina akcenat stavljen na omogućavanje elektronskog podnošenja poreskih prijava. Kako je dosada ta usluga bila omogućena za preduzeća, na red je došlo i unapređenje komunikacije sa preduzetnicima i Poreska uprava je otvorena da u procesu izrade servisa za ovu grupu sasluša sve korisne sugestije. Jedan od ciljeva je, prema Agatunovićevim rečima, izrada aplikativnog rešenja koje će olakšati Poreskoj upravi izradu velikog broja poreskih rešenja za paušalce.

U Srbiji trenutno posluje više od 116.000 preduzetnika u sistemu paušalnog oporezivanja koji obuhvata šest različitih kategorija - od taksista, advokata, IT stručnjaka, preko obućara, kozmetičara, frizera, prehrambene industrije i starih zanata.

“Svesni smo da ne postoji idealno rešenje za sve, ali bitno je da postoji inicijativa da kroz javno-privatni dijalog uključimo sve zainteresovane strane, da pokrenemo raspravu koja će rezultirati predlozima za unapređenje paušalnog sistema na korist svih kategorija preduzetnika. Cilj nam je da im se olakša poslovanje, omogući otvaranje novih preduzetničkih radnji, pospeši samozapošljavanje mladih, žena preduzetnica i drugih kategorija. Današnji okrugli sto je prvi u nizu, a dijalog o unapređenju paušalnog oporezivanja trajaće tokom celog septembra i cilj nam je da čujemo predloge preduzetnika iz različitih kategorija,” izjavio je Milivoje Jovanović, predsednik Udruženja za razvoj preduzetništva.

Kampanja Mesec paušalaca je organizovana u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Naredni okrugli stolovi o unapređenju paušalnog oporezivanja biće organizovani u Nišu (18. septembar), Novom Sadu (21. septembar) i Beogradu (25. septembar, sa fokusom na IT industriju).

Uključite se u dijalog i predložite rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja na www.jpd.rs.

Održan prvi okrugli sto u okviru kampanje Mesec paušalaca
Održan prvi okrugli sto u okviru kampanje Mesec paušalaca
Održan prvi okrugli sto u okviru kampanje Mesec paušalaca
Održan prvi okrugli sto u okviru kampanje Mesec paušalaca

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE