Praktična primena novog Zakona o fiskalizaciji

Razjašnjavanje nedoumica u primeni Zakona o fiskalizaciji, kako bi privreda što spremnija dočekala prelazak na novi sistem fiskalizacije, bila je tema zajedničkog sastanka Saveza za fer konkurenciju i Saveza za eUpravu. Novi Zakon o fiskalizaciji donet je decembra 2020. godine, a stupa na snagu 1. januara 2022. godine. 

O praktičnoj primeni Zakona o fiskalizaciji govorili su Slavica Savičić, državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Dragan Demirović, pomoćnik ministra u Sektoru za fiskalni sistem Ministarstva finansija i Nataša Arsić, načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi.

Predstavnici NALED-a istakli su važnost unapređenja sistema fiskalizacije kroz digitalizaciju, kao jednog od prioriteta Saveza za fer konkurenciju i Saveza za eUpravu. Unapređenje sistema fiskalizacije je i važan deo Nacionalnog programa  za suzbijanje sive ekonomije. 

Slavica Savičić navodi da je tehnološki napredak jedan od glavnih razloga za uvođenja novog sistema fiskalizacije i da će sada biti moguće dostavljanje podataka Poreskoj upravi u realnom vremenu.

Dragan Demirović govorio je o implikacijama prelazaka na novi sistem za obveznika fiskalizacije. Prema novom Zakonu, obveznik fiskalizacije moraće da ima elektronski fiskalni uređaj, a izdavanje računa će biti moguće i u slučaju prekida internet veze. Kroz fiskalnu kasu će ubuduće osim prometa na malo, evidentirati i avansi za budući promet dobara i usluga.

Uspostavljanje novog sistema fiskalizacije doprineće s jedne strane smanjenju administrativnog opterećenja za privredu (kroz ukidanje obaveze štampanja i čuvanja kontrolne trake), a sa druge strane omogućiće državi da se podaci iskoriste za analizu rizika i preciznije targetiranje onih koji ne plaćaju poreze. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Održan prvi sastanak Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije

17.02.2021

U potpunosti ili delimično realizovano je 71,2% mera Nacionalnog programa za...Pročitaj vest
Vesti

Održana sednica Saveza za fer konkurenciju

12.02.2021

Tema prve sednica Saveza za fer konkurenciju u 2021. godini bili su rezultati sprovođenja Nacionalnog programa za suzbijanje sive...Pročitaj vest
Vesti

Stručna grupa Vlade Srbije počela izradu novog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije

20.05.2021

Stručna grupa Vlade Srbije počela je izradu novog Nacionalnog programa za...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE