Stručna grupa Vlade Srbije počela izradu novog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije

Stručna grupa Vlade Srbije počela je izradu novog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i do septembra ovaj strateški dokument naći će se pred ministrima, a njegovo usvajanje daće novi podsticaj unapređenju inspekcijskog nadzora i stvaranju fer poslovnog okruženja,  smanjenjem rada na crno, nelegalne trgovine i izbegavanja plaćanja poreza.

Na sednici Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije, koja okuplja predstavnike sedam ministarstava i drugih resornih institucija, NALED-a i privrede okupljene u Savezu za fer konkurenciju, predstavljen je koncept novog programa koji će imati četiri cilja – jačanje nadzora nad sivom ekonomijom i procesuiranja, unapređenje postupaka poreskog nadzora, fiskalno i administrativno rasterećenje odgovorne privrede i edukacija i promocija legalnog poslovanja. 

- Sva ministarstva, inspekcije i privreda doprineli su da u potpunosti ili delimično sprovedemo 71,2% mera prethodnog Nacionalnog programa i to je jedan od programa koji ima najveći stepen realizacije. U međuvremenu značajno se odmaklo i sa uvođenjem digitalne fiskalizacije i eFaktura, kao i proširenjem elektronske procedure prijave povremenih radnika na nove delatnosti i sigurna sam da ćemo do kraja godine realizovati dodatne mere iz prethodnog akcionog plana tako da imamo dobar zalet da novi program bude još bolje implementiran – izjavila je Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u.

Jelena Ćirković, glavna savetnica u Evropskoj banci za obnovu i razvoj u Srbiji, koja je prisustvovala sednici, istakla je da je veoma značajno da su mere za unapređenje efikasnosti inspekcijskih organa važan deo Nacionalnog programa i da EBRD više od četiri godine podržava reformu inspekcijskog nadzora u našoj zemlji.

- Inspekcije su jedan od glavnih alata za suzbijanje sive ekonomije i EBRD je podržala niz aktivnosti koje su pomogle uspostavljanju sistema eInspektor koji je umrežio 37 republičkih inspekcija. Doprineli smo donošenju oko 150 pravnih akata koji su unapredili i harmonizovali inspekcijski nadzor i više od 800 kontrolnih listi po kojima inspektori kontrolišu privredu. Takođe smo pomogli usvajanje plana za zapošljavanje 1.272 inspektora tokom tri godine i više od 800 inspektora je prešlo u više zvanje što će poboljšati njihov materijalni položaj i motivaciju za rad – rekla je Ćirković i dodala da je na početku pandemije uspostavljen Kontakt centar republičkih inspekcija za prijavljivanje sive ekonomije koji je primio više od 22.000 predstavki građana i privrede. 

Kako je rečeno na sednici, novi Nacionalni program trebalo bi, između ostalog, da obuhvati mere kao što su dalji razvoj sistema eInspektor, unapređenje efikasnosti prekršajnih postupaka, formiranje Vladine kancelarije za inspekcije i objedinjavanje srodnih inspekcija, unapređenje postupka legalizacije objekata, kao i unapređenje postupka utvrđivanja poreza na prenos apsolutnih prava kod kupovine polovnih vozila. 

Tu su i važne podsticajne mere kao što su dalje smanjenje poreskog opterećenja rada, izrada javnog registra neporeskih nameta, stimulisanje bezgotovinskih plaćanja, proširenje sistema za prijavu sezonskih i povremenih radnika na građevinarstvo, turizam i ugostiteljstvo i poslove u kući, regulisanje nestandardnih oblika rada, poreske olakšice kao što su poresko oslobođenje u prvoj godini poslovanja, posebno za prioritetne kategorije kao što su paušalci ili određene delatnosti, regulisanje oblasti zanatstva, digitalizacija administrativnih procedura i niz edukativnih kampanja. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Održan prvi sastanak Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije

17.02.2021

U potpunosti ili delimično realizovano je 71,2% mera Nacionalnog programa za...Pročitaj vest
Vesti

Praktična primena novog Zakona o fiskalizaciji

20.05.2021

Razjašnjavanje nedoumica u primeni Zakona o fiskalizaciji, kako bi privreda što spremnija dočekala prelazak na novi sistem...Pročitaj vest
Vesti

Šta donosi novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije

21.12.2020

Rad na novom Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije trebalo bi da...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE