Prošle godine ponuđeno 2.800 nekretnina putem platforme eAukcija

Otkako je elektronski sistem javnog nadmetanja postao jedini način za prodaju imovine u izvršnom postupku, interesovanje za eAukciju kontinuirano raste – samo tokom 2021. putem ove platforme organizovano je gotovo 14.500 licitacija, što je skoro 50% više nego 2019. Prodajom je završeno nešto više od 13.750 postupaka dok su ostale obustavljene, pokazala je NALED-ova analiza.

Zainteresovanim kupcima je tokom prošle godine na raspolaganju bilo gotovo 2.800 nepokretnih i približno 11.000 pokretnih stvari koje su preuzete zbog nemogućnosti otplate duga. Cene po kojima su nekretnine kupovane na aukcijama bile su za 17% više od početnih dok je kod pokretne imovine ta razlika iznosila 15%.

Ministarstvo pravde uvelo je platformu eAukcija u martu 2020.  u skladu sa inicijativom NALED-ovog Saveza za imovinu i investicije, u okviru izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Pored efikasnosti, osnovni cilj automatizacije postupka bila je veća transparentnost i pravna sigurnost, kao i stvaranje uslova za fer nadmetanje.

- Zahvaljujući elektronskoj proceduri, javno nadmetanje više nije ograničeno na uzak krug potencijalnih kupaca, već u njemu mogu da učestvuju svi zainteresovani građani ili pravna lica. Predmet prodaje poznat je 15 do 30 dana unapred, a svako ko želi da licitira mora da položi jemstvo od 15% početne cene. Nadmetanja se obavljaju u dva kruga – u prvom je početna cena 70% procenjene vrednosti, dok u drugom iznosi 50%. Pravnoj sigurnosti učesnika dodatno doprinosi i to što su svi ponuđači anonimni, tako da ni oni međusobno, kao ni javni izvršitelji, ne mogu da znaju ko se krije iza identifikacionog broja. O učinkovitosti novog sistema najbolje svedoči činjenica da dosad nije zabeležena nijedna žalba na račun narušavanja anonimnosti, vršenja pritiska na odluke ili neki drugi vid zloupotrebe – kaže Dejan Vuković, potpredsednik Saveza za imovinu i investicije u NALED-u.

Iako na portalu već sada postoji više od 1.500 registrovanih korisnika, u NALED-u smatraju da bi uz odgovarajuću promociju među javnim izvršiteljima, privrednicima i građanima ovaj broj u budućnosti mogao biti znatno veći. Važan korak u tom pravcu ministarstvo je već napravilo izradom detaljnog uputstva za primenu platforme eAukcija koji je javno dostupan za preuzimanje.

Pored promotivnih kampanja koje bi osigurale veću vidljivost portala, NALED predlaže i preporuke za njegovo unapređenje, među kojima su uvođenje novih i poboljšanje postojećih funkcionalnosti na sajtu.

- Nakon dve neuspele aukcije, veliki broj prinudnih prodaja okončava se neposrednom pogodbom što nije dobra praksa jer umanjuje transparetnost postupaka i otvara prostor za zloupotrebe. To ukazuje da javnost još nije u dovoljnoj meri upućena u način rada eAukcije. Kako bismo sačuvali postojeće i zainteresovali nove korisnike, portal najpre moramo učiniti praktičnim i jednostavnim za upotrebu. Zato je važno uvesti opcije pretrage predmeta po nazivu, kategoriji, mestu prodaje i drugim sličnim parametrima koji će kupcima olakšati postupak i uštedeti vreme. Takođe, za korisnike bi bilo od velike pomoći da mogu da se opredele za stvari koje ih zanimaju, kako bi na vreme bili obavešteni o njihovoj prodaji – dodaje Vuković.

Prema njegovim rečima, potrebno je i da predmeti prodaje budu bolje i sadržajnije opisani. To se može postići uvođenjem minimalnog broja karaktera u opisu predmeta i dodavanjem većeg broja autentičnih fotografija. Ukoliko je reč o nepokretnoj imovini, potrebno je istaći i informacije iz baze katastra nepokretnosti.

Budući da se primena elektronske procedure javnog nadmetanja pokazala kao efikasan način za jačanje pravne sigurnosti građana i njihovog poverenja u profesiju javnih službenika, NALED među predlozima za unapređenje savetuje proširenje ovog sistema na druge oblasti – postupak prinudne naplate poreza i naplate potraživanja u stečajnom postupku. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Konverzija uz naknadu nije uspela - kad ćemo to da ozvaničimo?

29.10.2021

Konverzija prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo...Pročitaj vest
Vesti

Počela primena platforme eAukcija

17.08.2020

Počela je primena platforme “eAukcija” koja je namenjena prodaji pokretnih i nepokretnih stvari u izvršnom postupku....Pročitaj vest
Vesti

Ukidanje naknade jedino rešenje za konverziju zemljišta

01.12.2020

Država treba da omogući automatski upis prava svojine u katastar za sva lica...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE