Srbija spremna za otvaranje poglavlja o oporezivanju

U četvrtak, 27. maja, u domu Narodne skupštine, na inicijativu Odbora za evropske integracije održan je sastanak na kome su predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva za evropske integracije, narodnim poslanicima i predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji predstavlili Sažetak pregovaračke pozicije Republike Srbije za poglavlje 16 – oporezivanje.

Ovo važno ekonomsko poglavlje nije otvoreno za pregovore sa EK, s obzirom na to da je kao kriterijum za njegovo otvaranje postavljen uslov u pogledu ujednačavanja visine akciznog opterećenja na jaka alkoholna pića. 

Vlada Srbije je sredinom maja donela izmene Zakona o akcizama i nalazi se u skupštinskoj proceduri, a predlogom je propisano da se akciza obračunava prema procentu alkohola koji je sadržan u konkretnom piću, a ne prema vrsti pića (rakije od voća i rakije od žitarica), što je do sada bio slučaj. 

Na taj način biće eliminisana fiskalna diskriminacija koja gotovo dve decenije postoji između domaćih proizvođača i uvoznika jakih alkoholnih pića. Što je još važnije, ova izmena će omogućiti otvaranje klastera 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast, kome pripada i ovo pregovaračko poglavlje, s obzirom na to da je od ukupno osam poglavlja, pet otvoreno (dva su privremeno zatvorena), dok je među neotvorenim poglavljima i poglavlje koje se odnosi na oporezivanje (pored Poglavlja 10- Informaciono društvo i mediji i Poglavlja 19 – Socijalna politika i zapošljavanje).      

Koordinatorka NKEU Nataša Dragojlović i koordinatorka radne grupe za poglavlje 16 Jelena Rančić su istakle da je izmenom Zakona o akcizama ispunjena i ključna preporuka data u okviru Knjige preporuka NKEU za 2019. i 2020. godinu, kao i u okviru sižea politika na temu ujednačavanja akciznog opterećenja jakih alkoholnih pića koji je NALED, kao koordinator Radne grupe za Poglavlje 16 pripremio u saradnji sa Centrom za evropske politike (CEP) i European Western Balkans.  

Predstavnice NKEU su pohvalile napore Ministarstva finansija da u relativno kratkom roku pripremi Nacrt zakona o izmenama zakona o akcizama, organizuje javnu raspravu i konsultacije sa zainteresovanim stranama. 

Na osnovu diskusije i detaljnijeg obrazloženja planiranog usklađivanja sa EU Direktivama u ovoj oblasti, uključujući i predloge prelaznih perioda do potpunog harmonizovanja sa propisima u oblasti oporezivanja, predstavnice NKEU su se saglasile sa Sažetkom pregovaračke pozicije.


Povezani Sadržaji

Publikacije

Izjednačavanje akciznog opterećenja na jaka alkoholna pića preduslov za EU

17.07.2020

U okviru projekta "Pripremi se za učešće" koji sprovode Centar za...Pročitaj više
Vesti

Opasnost zanemarivanja ekonomskih tema u procesu pristupanja EU

17.09.2020

Ekonomska pitanja čine više od tri četvrtine pregovora Srbije o...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE