Treći ciklus obuka za IT administratore na temu informacione bezbednosti

U toku oktobra i početkom novembra 2023. godine NALED je, u saradnji sa Nacionalnim CERT-om Srbije pri RATEL-u organizovao treći ciklus obuka za IT administratore u lokalnim samoupravama u tri termina – 24. i 25. oktobra i 1. novembra. Polaznici su se obučavali za detektovanje potencijalne sajber opasnosti, odbranu od potencijalnog sajber napada i oporavak sistema na najsavremenijoj platformi CyberBitRange.

Predavači su bili stručnjaci Nacionalnog CERT-a, a obuke je pohađalo 22 IT stručnjaka iz 17 jedinica lokalne samouprave širom Srbije.

- Polaznici su pokazali veliko interesovanje za usavršavanjem i sticanjem novih znanja, a tokom same obuke pokazali su zavidan nivo poznavanja osnova informacione bezbednosti. Takođe su istakli i potrebu da učestvuju na sličnim obukama u domenu informacione bezbednosti, jer su prepoznali njen značaj u svakodnevnom radu - izjavio je Ilija Gavrilović, saradnik za regulatornu reformu u NALED-u.

U prilog tome govori i evaluacioni upitnik koji je sproveden nakon završenih obuka, a koji je pokazao da su u ogromnoj većini  službenici zadovoljni obukama (4.90/5 ocena) i to posebno profesionalnošću predavača, jasnoćom izlaganja i korisnošću i mogućnosti primene stečenog znanja.

- NALED je prepoznao značaj informacione bezbednosti na lokalnom nivou i potrebu da se ojačaju kapaciteti službenika u jedinicama lokalne samouprave. Glavni utisak je da su polaznici, ne samo oduševljeni konceptom obuke, već žele obuke na slične teme i u budućnosti. NALED će nastaviti dalju saradnju sa Nacionalnim CERT-om Srbije pri RATEL-u i u predstojećem periodu – istakao je Gavrilović.

Saradnja NALED-a i RATEL-a u domenu informacione bezbednosti započela je 2018. godine kada je urađeno prvo PEN testiranje u jedinicama lokalne samouprave. Zatim je tokom 2020. godine urađena konsekutivna analiza stanja informacione bezbednosti na lokalnom nivou, a tokom 2022. godine sprovedena su dva ciklusa od 11 obuka u kojima su učestvovala 44  IT stručnjaka iz 37 jedinica lokalne samouprave.

Tokom decembra, u saradnji NALED-a, RATEL-a i Privredne komore Srbije, planirane su obuke za mala i srednja preduzeća na temu informacione bezbednosti, a u skladu sa smernicama koje je izdalo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.


Povezani Sadržaji

Vesti

Putokaz ka većoj sigurnosti - novi Zakon o informacionoj bezbednosti

30.07.2023

Poslednjih godinu dana, jako su učestali napadi na najznačajniju državnu IT...Pročitaj vest
Vesti

Vlada RS i NALED testiraju bezbednost informacionih sistema na lokalu

20.09.2018

Skoro svaka druga lokalna samouprava nema izrađen Akt o informacionoj...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE