U nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 16 stanova i 60 automobila

Nagradna igra Uzmi račun i pobedi 2021 biće organizovana u dva kruga, od 15. maja do 25. juna i tokom jeseni, a nagradni fond je povećan sa 250 na 350 miliona dinara i uključuje 16 stanova u Beogradu i 60 automobila Fijat 500L. Građani već danas mogu da počnu sa slanjem fiskalnih računa i slipova, najavio je ministar finansija Siniša Mali na današnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

- Izuzetno smo zadovoljni rezultatima prošlogodišnjeg ciklusa nagradne igre, kada je poslato više od 11,7 miliona koverata odnosno 117 miliona fiskalnih računa i slipova. Na osnovu analize izvučenih koverata procenjuje se da je po osnovu PDV-a u budžet uplaćeno 100 miliona evra. Želeli smo da nagradnom igrom utičemo na podizanje svesti građana o značaju suzbijanja sive ekonomije i važnosti uzimanja fiskalnih računa pri svakoj kupovini, jer na taj način obezbeđujemo novac za ulaganje u bolnice, škole, vrtiće i borbu protiv korona virusa i u tome smo apsolutno uspeli – rekao je ministar Mali.

Pravila nagradne igre ostaju nepromenjena, potrebno je poslati najmanje 10 fiskalnih računa ili 10 slipova u jednoj koverti, minimalne vrednosti od po 100 dinara. Slanje koverata je besplatno putem Pošte Srbije. U igri mogu da učestvuju računi i slipovi izdati od 1. aprila 2021. Izvlačenja će od 15. maja biti emitovana uživo na Prvom kanalu RTS-a, subotom od 18 časova.

Potpredsednica Saveza za fer konkurenciju i direktorka kompanije Masterkard za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH Jelena Ristić istakla je da se koncept fiskalne lutrije pokazao kao odličan mehanizam za jačanje poreske kulture i podsticanje bezgotovinskih plaćanja.

- Na osnovu analize izvučenih koverata u koje smo imali uvid, videli smo da su slipovi u manjini, kao i da se bezgotovinski pre svega plaća u supermarketima (58%), dok se tek svako peto bezgotovinsko plaćanje obavi u malim prodavnicama (20%). To nam govori da je potrebno uložiti dodatni napor u jačanje svesti o prednostima bezgotovinskog plaćanja, bolju finansijsku inkluziju svih slojeva društva, i izgradnju POS infrastrukture posebno u manjima radnjama i sredinama gde je siva ekonomija izraženija – jer kad platimo karticom ili instant možemo biti sigurni da je trgovac platio porez – naglasila je Ristić.

Prosečna vrednost izvučenih računa u prethodnom ciklusu je iznosila 752 dinara, a interesantno je da su učesnici nagradne igre najčešće kupovali u malim prodavnicama (51%), koje su upravo kritična mesta za izdavanje računa, dok je iz supermarketa došlo dvostruko manje računa (26%) i još manje iz apoteka (10%). Najviše su kupovani prehrambeni proizvodi (60%), akcizni proizvodi (15%) i lekovi (7%).

Na konferenciji za novinare uručena su priznanja i novčane nagrade za devet gradova i opština čiji su građani u prethodnom ciklusu bili najaktivniji u skupljanju fiskalnih računa i slipova. U kategoriji malih lokalnih samouprava pobedili su Blace, Dimitrovgrad i Srbobran, kod srednjih Savski venac, Kula i Vrbas dok su među velikima najaktivniji bili Vranje, Bačka Palanka i Pančevo. Oni su podelili nagradni fond od 180.000 evra za ulaganje u projekte od javnog značaja o čemu će odlučivati građani onlajn glasanjem na portalu www.uzmiracun.rs.

Tako je Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, grada koji je imao najviše poslatih koverti spram broja stanovnika i kupovne moći, najavio da će građanima biti ponuđeno da 20.000 evra opredele za uređenje trga sa mozaik mapom grada ili opremanje dečijeg igrališta u centru. U opštini Kula građani će birati između ulaganja u opremanje doma zdravlja ili opremanje jaslica u mestu Sivac. Svi  predlozi projekata pobedničkih opština će biti dostupni na nacionalnom portalu od 5. maja 2021.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE