U Nišu održan drugi okrugli sto na temu paušalnog oporezivanja

U utorak, 18. septembra u Nišu je organizovan drugi od četiri regionalna okrugla stola u okviru javne kampanje Mesec paušalaca, kako bi se kroz javno-privatni dijalog identifikovali izazovi i ponudila moguća rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja u Srbiji. Događaj je okupio predstavnike Poreske uprave, Udruženja za razvoj preduzetništva, Republičkog sekretarijata za javne politike, portala Paušal.rs, Centra za istraživanje javnih politika, NALED-a, poslovnih udruženja, kao i pojedinačne preduzetnike zainteresovane za ovu reformu.

Milivoje Jovanović iz Udruženja za razvoj preduzetništva istakao je da je ključna prepreka u sistemu nepredvidivost - to što dok se ne registruju u APR-u, preduzetnici ne znaju da li mogu da startuju kao paušalci što to utiče na kvalitet analize troškova njihovog poslovanja. Ovaj nedostatak bi se rešio određivanjem paušalnog statusa kroz šifru delatnosti, a ne kroz zanimanje.

Dragan Agatunović iz Poreske uprave govorio je o preliminarnom planu za modernizaciju sistema paušalaca. Istakao je da je od 2014, kada je omogućeno elektronsko podnošenje poreskih prijava za privredna lica, do danas u Poresku upravu stiglo preko 18 miliona prijava u sistemu objedinjene naplate, oko 4 miliona PDV prijava, a svih prijava preko 23 miliona i da će Uprava i u budućnosti nastaviti sa digitalizacijom svog rada.

Zbog kašnjenja poreskih rešenja, Poreska uprava planira izradu novog aplikativnog softvera. „Mislimo da ćemo softverom rešiti neke od ključnih problema. Softver će biti i na potralu PU gde će budući obveznici moći da unosom kriterijuma dobiju tačan iznos poreske obaveze i na osnovu toga će sami moći da donesu odluku da li žele da otvore preduzetničku radnju. Donošenje rešenja će se obavljati u kraćem vremenskom periodu, pokušaćemo da ih donesemo u prvoj polovini marta za sve poreske obveznike na teritoriji Republike.“, saopštio je Agatunović.

Kampanja Mesec paušalaca je organizovana u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Naredna dva okrugla stola o unapređenju paušalnog oporezivanja biće organizovani u Novom Sadu (21. septembar) i Beogradu (25. septembar, sa fokusom na IT industriju).

Uključite se u dijalog i predložite rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja na www.jpd.rs.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE