Ulaganja u obnovljive izvore energije ključ za zdravu životnu sredinu

Mere i podsticaji za korišćenje obnovljivih izvora energija koje za građane i privredu predviđaju novousvojena zakonska rešenja u oblasti energetike i racionalne upotrebe energije bili su tema današnjeg sastanka na kome su zajedno sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike učestvovali NALED-ovi Savezi za zaštitu životne sredine i imovinu i investicije.

Sastanak je otvorila Jovanka Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike, koja je iskoristila priliku da učesnike upozna sa promenama koje propisuju nova zakonska rešenja.

-Energetika je inovativna i tehnološki izazovna oblast a ukoliko želimo da idemo u korak sa svetom, propise u ovoj oblasti moramo stalno prilagođavati. Kroz Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije želeli smo da stvorimo takvu klimu da oni koji žele da ulažu u ove izvore imaju čitav set stimulativnih mera i neophodnu fleksibilnost za rad. S tim u vezi, po prvi put smo kao vid podsticaja uveli takozvane tržišne premije koje ćemo dodeljivati kroz onlajn aukcije. Trudićemo se da čitavu proceduru regulišemo što pre kako bi investitori na vreme saznali uslove i kvote i sve ono što će se dešavati na našoj prvoj licitaciji. Za sada mogu da otkrijem da će akcenat biti na vetru kao obnovljivom izvoru energije, ali da u vidu imamo i solarnu energiju. Pored toga, u planu su i korporativni ugovori koji omogućavaju neposredno povezivanje kupca i proizvođača, ali i strateško partnerstvo javnog sektora sa privredom. Zahvaljujući ovim rešenjima, možemo se pohvaliti jednim od najmodernijih zakona u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije u čitavoj Evropi – rekla je sekretarka Atanacković.

Prema njenim rečima, mnoga pravna lica su sada zainteresovana za ugradnju solarnih panela i instaliranje postrojenja za proizvodnju energije koju mogu koristiti za sopstvenu potrošnju, ali za plasiranje viškova u mrežu, što će uskoro biti omogućeno putem tzv. sistema kupca proizvođača (prozumera). Još jedna važna informacija za mala pravna lica je da im neće biti potrebna građevinska dozvola ukoliko njihovi objekti imaju do 50 kilovata instalisane snage.

Uz navedene aktivnosti, Ministarstvo rudarstva i energetike radi i na Integrisanom nacionalnom planu za energetiku i klimu do 2030. godine sa vizijom do 2050. godine  kao i na novoj Strategiji razvoja energetike do 2040. godine sa vizijom do 2050. godine.

Mirko Ranđelović, pomoćnik ministra u sektoru za zelenu energiju, naglasio je da ćemo uz pridržavanje postavljenih ciljeva i poštovanje nove zakonske regulative do 2050. godine biti u prilici da zadovoljimo polovinu kapaciteta za obnovljivim izvorima energije.

Sve aktivnosti koje se već sprovode u oblasti racionalne upotrebe energije ali i one koje će se tek realizovati biće objedinjene i institucionalno uređene kroz kroz rad Uprave za energetsku efikasnost koja će uskoro biti formirana, a na čiju pomoć će građani i privreda moći da računaju.

-Ministarstvo je već pokrenulo program podsticaja za lokalne samouprave i tom prilikom smo za njih obezbedili 50% sredstava za mere energetske efikasnosti. Čak 67 gradova i opština se prijavilo za naš program i potom objavilo svoje javne pozive za kompanije koje bi bile angažovane za postavljanje stolarije, solarnih panela i slično. Prema našim podacima, na ovaj poziv se odazvalo čak 300 firmi. Na osnovu liste kompanija, građani će moći da odaberu jednu i regulišu probleme iz oblasti energetske efikasnosti. Pored toga, za stambene zgrade imamo u planu ugovore o javno-privatnom partnerstvu između firmi i stambenih zajednica, a razmišljamo i o uvođenju vaučera za kupovinu proizvoda sa obeležjem energetske efikasnosti koje ćemo deliti domaćinstvima – poručio je državni sekretar Zoran Lakićević. 

Prisutnima se na kraju obratio i Zoran Ilić, pomoćnik ministra iz sektora elektroenergetiku, koji je govorio o novinama koje se odnose na energetski ugrožene kupce. Iako je stari zakon propisivao da se ovi korisnici mogu prijaviti ili za pomoć za električnu energiju ili za gas, novi predviđa olakšicu - ugroženost u jednoj kategoriji automatski znači ugroženost i u drugoj.

Na sastanku je govorila i Slobodanka Cucić, potpredsednica NALED-ovog Saveza za životnu sredinu koja je iskoristila priliku da zahvali Ministarstvu rudarstva i energetike na ukazanom poverenju i predusretljivosti i ujedno pozove kompanije da saradnju na polju unapređenja energetske efikasnosti ostvaruju i sa međunarodnim donatorima kao što su EBRD, USAID i brojni drugi. 


Povezani Sadržaji

Publikacije


Relevantni materijali - Savez za zaštitu životne sredine

13.03.2020

Ovde možete preuzeti materijale koji se tiču rada Saveza za zaštitu...Pročitaj više
Vesti

Za čistiji vazduh potrebna bolja politika eko taksa i naknada

09.02.2021

Zagađenje vazduha u Srbiji je i 20 puta veće nego u zemljama Evropske unije,...Pročitaj vest
Kliping

[TVPrva] Naknade za zagađivače životne sredine

13.12.2019

SLOBODAN KRSTOVIĆ(NALED): Intencija je bila da se nađe neka razumna mera kako bi se te  aktivnosti, ovaj, jednostavno nadoknadile,...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE