Unapređenje regulative podstaklo rast novih preduzetnika za više od 10%

U Srbiji broj preduzetnika konstantno raste, a trenutno ih je više od 328.000. Ove godine za prvih šest meseci registrovano je oko 22.500 novih, što je za 11% više nego u istom periodu 2022.  Iako kriza nije usporila pozitivan trend zbog stvaranja dobrog regulatornog okvira za poslovanje, mere podrške su i dalje neophodne, poručeno je sa panela koji je održan u okviru programa StarTech, a povodom Globalne nedelje preduzetništva.

Pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović istakao je da su najvažnije regulatorne izmene ove godine urađene za poboljšanje položaja paušalaca i frilensera.

– Reagovali smo u skladu sa novim ekonomskim dešavanjima u svetu i napravili pun pogodak. Produženo je   ograničenje povećanja poreske osnovice za paušalce do 10% do kraja 2025, kao i maksimalno umanjenjenje osnovice za početnike i to za 50%. Naš zaključak je da profit preduzetnika ne raste istom dinamikom kao zarade, te da je ogranicenje rasta obaveza još uvek preduslov za poslovanje paušalaca– objasnio je Demirović.

O uspešnosti sistema paušalnog oporezivanja govori činjenica da danas imamo registrovanih oko 147.200 paušalaca, a pre tri godine ih  je bilo 121.700, saopštio je Dragan Agatunović, koordinator za poresku kontrolu u Poreskoj upravi.

- Značajno smo unapredili i postupak oporezivanja fizičkih lica, frilensera. Do sada je oko 3.400 obveznika podnelo oko 7.800 prijava u ukupnom iznosu 582 miliona dinara. Oni su ostvarili prava na zdravstveno osiguranje - zaključio je Agatunović i dodao da će od naredne godine biti dostupne i nove funkcionalnosti na portalu Frilenseri.

Ministarstvo privrede nedavno je usvojilo Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća do 2027. kojom se određuje strateški pravac razvoja preduzetništva i konkurentnosti.

- Uloga preduzetnika je sve značajnija. Preduzetnici čine 27,3% ukupnog broj zaposlenih u Srbiji i učestvuju sa 24% u BDP-u. Strategija to prepoznaje i predvidela je mere finansijske i nefinansijske podrške za njih - rekla je Aleksandra Vučetić iz Sektora malih i srednjih preduzeća Ministarstva privrede.

Ona je navela da je u periodu od 2015. do danas podržano više od 7.200 projekata sa oko 15,3 milijarde dinara bespovratnih sredstava. Svi zainteresovani preduzetnici, kako je dodala, mogu da se informišu o aktuelnim programima podrške i izmenama zakonske regulative preko portala preduzetnistvo.gov.rs.

Sofija Popara iz Digitalne zajednice istakla je da su ozbiljni koraci učinjeni ka poboljšanju uslova poslovanja preduzetnika, ali i da ima još prostora za unapređenje. Ukazala je na inicijativu „I preduzetnice su mame“, objedinjavanje uplate poreza i doprinosa na jedan račun, i omogućavanje prelaska na režim samooporezivanja kada paušalci pređu limit od šest miliona. Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u, podržao je navedene predloge i dodao da je neophodno omogućiti i automatski upis staža preduzetnicima i razmotriti povećanje limita za paušal od šest miliona.

- U planu nam je i osnivanje Saveta za male biznise koji će se sistemski baviti pitanjima koji brinu preduzetnike -  zaključio je Vasiljević i podsetio je da je NALED pre pet godina inicirao reformu paušalnog oporezivanja koja je omogućila automatizaciju obračuna poreskih obaveza i predvidivost u poslovanju paušalaca.


Povezani Sadržaji

Vesti

Do 7. aprila prijave za podršku pri apliciranju na StarTech konkurs

03.04.2023

Svi zainteresovani inovatori imaju još mesec dana da konkurišu za...Pročitaj vest
Vesti

Dobre vesti za paušalce: Produženo ograničenje rasta poreskih obaveza do kraja 2025.

27.10.2023

Vlada Republike Srbije produžila je do kraja 2025. primenu ograničenja...Pročitaj vest
Vesti

Rekordnih 256 prijava za inovacione grantove na trećem konkursu StarTech

11.05.2023

Novi konkurs za dodelu bespovratnih grantova u okviru StarTech programa privukao...Pročitaj vest
Vesti

Startuje prijava poreza frilensera preko novog portala

30.06.2023

Svi frilenseri u Srbiji od sutra će imati svoje mesto na internetu. Na novom...Pročitaj vest
Vesti

Stižu nova sredstva za inovatore – StarTech grantovi do 100.000 dolara

24.02.2023

Startapove, neformalne timove, preduzetnike, mala i srednja ...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE